Επιστήμονες χρησιμοποίησαν ηλεκτρισμό για να επουλώσουν ταχύτερα πληγές

Έρχονται νέες εξελίξεις
24 Απριλίου 2023 11:47
Επιστήμονες χρησιμοποίησαν ηλεκτρισμό για να επουλώσουν ταχύτερα πληγές

Επιστήμονες του Chalmers University στην Σουηδία, ανέπτυξαν ένα ειδικό βιο-chip το οποίο χρησιμοποιεί ηλεκτρισμό για να επουλώσει πληγές τρεις φορές ταχύτερα. Ήταν ήδη γνωστό πως τα ηλεκτρικά πεδία μπορούν να κατευθύνουν την κίνηση των κυττάρων του δέρματος προς το σημείο του τραυματισμού, καθώς και το ίδιο το ανθρώπινο σώμα παράγει αυτά τα ηλεκτρικά πεδία με φυσικό τρόπο. Έτσι, οι επιστήμονες ήθελαν να δουν αν μπορούν να ενισχύσουν αυτή τη διεργασία.

Και ενώ δεν κλείνει σοβαρές πληγές με ταχύτητα υπερηρώων όπως μπορεί να φανταστήκατε, μειώνει δραστικά το χρόνο που χρειάζονται μικρές πληγές και αμυχές για να κλείσουν. Κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο σε ανθρώπους που χρειάζονται πολύ χρόνο για να κλείσουν οι πληγές τους, όπως οι ηλικιωμένοι, οι διαβητικοί και αυτοί με κακή κυκλοφορία αίματος.

Οι χρόνιες πληγές είναι ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα για το οποίο δεν ακούμε συχνά. Η ανακάλυψη μίας μεθόδου η οποία κλείνει τις πληγές τρεις φορές ταχύτερα, μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός διαβητικού ή των ηλικιωμένων, οι οποίοι έχουν συχνά πληγές οι οποίες απλά δεν κλείνουν.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν μία βιο-ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία καλλιέργησαν τεχνητό δέρμα από κερατινοκύτταρα, τον πιο κοινό τύπο κυττάρων του δέρματος και απαραίτητα για τη διεργασία της επούλωσης. Είδαν λοιπόν πως με την εφαρμογή ηλεκτρικού πεδίου, τα κερατινοκύτταρα κινήθηκαν τρεις φορές ταχύτερα προς την τοποθεσία της πληγής, χωρίς να παθαίνουν κάποια ζημιά από την εφαρμογή ηλεκτρισμού.

Είδαμε πως όταν μιμηθήκαμε το διαβήτη, οι πληγές έκλειναν πολύ αργά. Όταν όμως εφαρμόσαμε ηλεκτρισμό, αυξήσαμε το ρυθμό επούλωσης και τα κύτταρα με διαβήτη έφτασαν σε ταχύτητα τα υγιή κύτταρα.

Το επόμενο βήμα είναι να δοκιμάσουν τη μέθοδο σε πραγματικές πληγές σε ζωντανούς ανθρώπους αντί για κύτταρα δέρματος στο εργαστήριο.

Τώρα κοιτάμε πώς τα διαφορετικά κύτταρα δέρματος αντιδρούν στην εφαρμογή ηλεκτρικού πεδίου, για να έρθουμε πιο κοντά σε μία ρεαλιστική πληγή. Θέλουμε να αναπτύξουμε ένα σύστημα με το οποίο θα μπορούμε να “σκανάρουμε” την πληγή και να προσαρμόζουμε το ηλεκτρικό πεδίο για κάθε μία ξεχωριστά. Είμαστε πεπεισμένοι πως αυτό είναι το κλειδί για να βοηθήσουμε ανθρώπους με αργή επούλωση στο μέλλον.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Lab on a Chip.