Έτσι ήταν ο άνθρωπος πριν από 30.000 χρόνια - Δείτε τις εντυπωσιακές εικόνες

Με τη χρήση της photogrammetry τεχνολογίας
16 Απριλίου 2023 09:20
Έτσι ήταν ο άνθρωπος πριν από 30.000 χρόνια - Δείτε τις εντυπωσιακές εικόνες

Πώς φαντάζεστε ότι έμοιαζε ο άνθρωπος πριν από 30.000 χρόνια; Μια ομάδα επιστημόνων από τη Βραζιλία κατάφερε να δώσει την απαντήσει αλλά και να την οπτικοποιήσει, απεικονίζοντας με τη βοήθεια της photogrammetry τεχνολογίας, έναν άνδρα από την Αίγυπτο εκείνης της εποχής. 

Όπως αναφέρει το Live Science, το 1980, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα λείψανα ενός άνδρα στο Nazlet Khater 2, έναν αρχαιολογικό χώρο στην κοιλάδα του Νείλου.

Σύμφωνα με την ανθρωπολογική ανάλυση που έγινε στο δείγμα αποδείχθηκε ότι ο άνδρας ήταν μεταξύ 17 έως 29 ετών και όταν πέθανε, είχε ύψος 1,60 μέτρα και αφρικανική καταγωγή. Κάτι άλλο για την καταγωγή του πέραν του ότι θάφτηκε δίπλα σε ένα πέτρινο τσεκούρι, δεν έγινε γνωστό. 

Ο συγκεκριμένος σκελετός είναι το παλαιότερο δείγμα Homo Sapiens που βρέθηκε στην Αίγυπτο, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 22 Μαρτίου.



Πώς έγινε το σκανάρισμα;

Χρησιμοποιώντας δεκάδες εικόνες από το σημείο που βρέθηκε ο σκελετός, αλλά και το κρανίο του οι επιστήμονες "έραψαν" μεταξύ τους τις εικόνες και δημιούργησαν δύο ψηφιακά μοντέλα του Αιγύπτιου άνδρα. 

Στην πρώτη που ήταν ασπρόμαυρη φωτογραφία αναπαράστησαν τον ίδιο σε φυσική κατάσταση με τα μάτια του κλειστά και στη δεύτερη έκαναν μια πιο καλλιτεχνική απόδοση, προσθέτοντας χρώμα δέρματος, μαλλιά και μούσια.

Αρχαιολόγος που συμμετείχε στην έρευνα αυτή είπε ότι τα περισσότερα οστά του σκελετού ήταν διατηρημένα. Ωστόσο, έλειπαν ορισμένα μέρη, όπως τα πλευρά, τα χέρια, μέρος της δεξιάς και της αριστερής κνήμης και οι πατούσες. Όπως διευκρίνισε όμως, η κύρια δομή για την προσέγγιση του προσώπου, δηλαδή το κρανίο του άντρα, είχε διατηρηθεί αρκετά καλά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι έλειπε μέρος του κρανίου, οπότε χρησιμοποίησαν σημεία δεδομένων από υπολογιστικές τομογραφίες (CT) για να αντικατοπτρίζουν την αντίθετη πλευρά του κρανίου.

Ο επιστήμονας Cicero Moraes, επιστήμονας υποστήριξε ότι το κρανίο έχει σύγχρονη δομή. Ωστόσο, ένα μέρος του διαθέτει αρχαϊκά χαρακτηριστικά, όπως είναι το σαγόνι, που είναι πιο στιβαρό απ’ αυτό των σύγχρονων αντρών. Παραδέχθηκε ότι εντυπωσιάστηκε από τη δομή του κρανίου και είχε την περιέργεια για το πώς θα φαίνονταν.