ΒΙΝΤΕΟ: Ο καλύτερος παίκτης σκάκι στον κόσμο μόλις έχασε επειδή του γλίστρησε το ποντίκι από τα χέρια!

Το misclick του Μάγκνους Κάρλσεν που του στοίχησε τη νίκη
09 Απριλίου 2023 14:27
ΒΙΝΤΕΟ: Ο καλύτερος παίκτης σκάκι στον κόσμο μόλις έχασε επειδή του γλίστρησε το ποντίκι από τα χέρια!

Ο Μάγκνους Κάρλσεν (Magnus Carlsen) είναι ένα Νορβηγός σκακιστής γκραντμαίτρ, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης και θεωρείται ευρέως ως ο καλύτερος στον κόσμο, όντως ο εν ενεργεία παγκόσμιος πρωταθλητής σκακιού από το 2013. Ωστόσο, ακόμη και οι καλύτεροι φαίνεται πως είναι επιρρεπείς σε λάθη, με τον Κάρλσεν να βιώνει κάτι με το οποίο θα ταυτιστούν σίγουρα πολλοί gamers.

Μπαίνοντας σε λεπτομέρειες, στο τουρνουά Chessable Masters που πραγματοποιήθηκε από τις 3 έως τις 9 Απριλίου, ο Carlsen έχασε από τον παλιό του αντίπαλο Hikaru Nakamura, ο οποίος θεωρείται επίσης ένας από τους καλύτερους διαδικτυακούς σκακιστές στον κόσμο, όταν έκανε λάθος κλικ με το ποντίκι του!

Οι δύο τους συναντήθηκαν στα ημιτελικά του τουρνουά, αφού είχαν προκριθεί από τη φάση των ομίλων και τα προημιτελικά. Η αναμέτρησή τους ήταν μια σειρά γρήγορων παρτίδων best of five, με κάθε παίκτη να έχει στη διάθεσή του 15 λεπτά συν 10 δευτερόλεπτα ανά κίνηση. Οι τέσσερις πρώτες παρτίδες έληξαν ισόπαλες, πράγμα που σήμαινε ότι ο αγώνας έπρεπε να κριθεί σε ένα armageddon game, ένα ειδικό tiebreaker με διαφορετικούς κανόνες. Ειδικότερα, σε μια παρτίδα armageddon, ο παίκτης με τα λευκά έχει πέντε λεπτά και αυτός με τα μαύρα τέσσερα λεπτά, αλλά αυτός με τα μαύρα χρειάζεται μόνο μια ισοπαλία για να κερδίσει τον αγώνα. Ο Carlsen επέλεξε τα λευκά, ελπίζοντας να χρησιμοποιήσει το επιπλέον λεπτό του για να πιέσει για τη νίκη. Ωστόσο, τα πράγματα πήγαν τρομερά στραβά γι' αυτόν στα τελευταία δευτερόλεπτα της αναμέτρησης.

Ο Carlsen είχε μια ελαφρώς καλύτερη θέση και προσπαθούσε να επιτεθεί στο βασιλιά του Nakamura με τη βασίλισσα και τον πύργο του. Ήθελε να μετακινήσει τη βασίλισσά του στο b6, όπου θα απειλούσε να αιχμαλωτίσει ένα από τα πιόνια του Nakamura και επίσης να δημιουργήσει απειλή ματ στο g1. Ωστόσο, καθώς έσερνε τη βασίλισσά του με το ποντίκι του, την έριξε κατά λάθος στο f6, όπου ήταν ανυπεράσπιστη και θα μπορούσε να αιχμαλωτιστεί από τον βασιλιά του Νακαμούρα. Αυτό ήταν ένα μοιραίο λάθος που κόστισε στον Carlsen την παρτίδα και τον αγώνα. Προφανώς, συνειδητοποίησε αμέσως το λάθος του και έτσι χτύπησε δυνατά το τραπέζι από απογοήτευση. Ο Nakamura αιφνιδιάστηκε, αλλά εκμεταλλεύτηκε γρήγορα το λάθος του Carlsen και άρπαξε τη βασίλισσά του με τον βασιλιά του. Η παρτίδα τελείωσε αμέσως και ο Νακαμούρα κέρδισε τον αγώνα.

Το Chess.com αποκάλεσε την κίνηση αυτή "τρομακτικό mouse slip" για τον Carlsen, ο οποίος έφυγε από τη διοργάνωση στην τρίτη θέση με 15.000 δολάρια. Ο Nakamura συνέχισε και κέρδισε το τουρνουά και το κορυφαίο βραβείο των 30.000 δολαρίων. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι αυτή δεν ήταν μόνο μια σοκαριστική και απογοητευτική ήττα για τον Carlsen, αλλά και μια ιστορική. Αυτή ήταν η τελευταία του διοργάνωση ως Παγκόσμιος Πρωταθλητής Σκάκι, ένας τίτλος που κατέχει εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, αφού επέλεξε να μην τον υπερασπιστεί.

Μπορείτε να δείτε το μεγάλο λάθος του Carlsen στο 3:29:00 του παρακάτω βίντεο:

Tags: