Νέα αποστολή για το New Horizons στη ζώνη Kuiper

Και αποστολή δεδομένων από τον Πλούτωνα
07 Σεπτεμβρίου 2015 09:48
Νέα αποστολή για το New Horizons στη ζώνη Kuiper

Η αποστολή του New Horizons ολοκληρώθηκε με τη φωτογράφηση του Πλούτωνα και τώρα ξεκίνησε η αποστολή των δεδομένων πίσω στη Γη. Οι ρυθμοί αποστολής είναι εξαιρετικά αργοί, αφού τα “δεκάδες των gigabits” πληροφοριών αποστέλλονται με ρυθμούς 1-4KB το δευτερόλεπτο. Υπολογίζεται πως η αποστολή των στοιχείων θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2016. Τότε μόνο οι αστρονόμοι θα είναι σε θέση να εκτιμήσουν πλήρως τις πληροφορίες που έχουν στα χέρια τους και να αρχίσουν την ανάλυση τους.

Η NASA ανακοίνωσε τη δεύτερη αποστολή του New Horizons. Το διαστημικό όχημα θα κατευθυνθεί προς τον λεγόμενο Planet X. Πρόκειται για ένα KBO (Kuiper Belt object) το οποίο βρίσκεται 1.6 τρισεκατομμύριο χιλιόμετρα πέρα από τον Πλούτωνα και ονομάζεται 2014 MU69. Η ομάδα του New Horizons θα εκμεταλλευτεί την ταχύτητα που έχει αναπτύξει το όχημα για να φτάσει μέχρι τη ζώνη Kuiper σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Η ταχύτητα του New Horizons ήταν τέτοια, που το όχημα πέρασε απλά δίπλα από τον Πλούτωνα και δεν μπόρεσε να μπει σε τροχιά, αφού μια επιβράδυνση της τάξης του 90% για αυτό το σκοπό θα απαιτούσε 1000 φορές τα καύσιμα που μπορεί να φέρει. Για να πάρετε μια ιδέα της ταχύτητας του New Horizons, μπορείτε να δείτε ένα συγκριτικό GIF παρακάτω.

Η ομάδα του New Horizons περιμένει την επίσημη έγκριση της NASA, ενώ στο διαστημικό σώμα δόθηκε το ψευδώνυμο PT1 (Potential Target 1). Έχει διάμετρο μόλις 45 χιλιομέτρων και είναι ένα από τα μεγαλύτερα σώματα στη ζώνη Kuiper. Η άφιξη του New Horizons στο PT1 αναμένεται την Πρωτοχρονιά του 2019 και αφού ολοκληρώσει και αυτή την αποστολή, θα κατευθυνθεί στο βαθύ διάστημα, έξω από το ηλιακό μας σύστημα.