Master Plan 3: Το όραμα του Elon Musk για το μέλλον (ΒΙΝΤΕΟ)

Το αποκάλυψε κατά τη συνάντηση επενδυτών
02 Μαρτίου 2023 10:46
Master Plan 3: Το όραμα του Elon Musk για το μέλλον (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Elon Musk είναι ένας άνθρωπος με σχέδιο το οποίο ονομάζει Master Plan. Το πρώτο το αποκάλυψε το 2006 και το δεύτερο το 2016. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα οδικό χάρτη για την ανάπτυξη και εξέλιξη των εταιριών του. Τώρα, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης με τους επενδυτές του, αποκάλυψε το Master Plan 3, ενώ υποσχέθηκε ένα λεπτομερές paper με υπολογισμούς στο κοντινό μέλλον.

Υπάρχει ένα ξεκάθαρο μονοπάτι για μία Γη που βασίζεται στη βιώσιμη ενέργεια μέχρι το 2050 και δεν απαιτεί να καταστρέφουμε τη φύση. Μπορείς να υποστηρίξεις έναν πολιτισμό πολύ μεγαλύτερο από τον τωρινό της Γης. Πολλοί περισσότεροι από 8 δισεκατομμύρια άνθρωποι μπορούν να υποστηριχθούν βιώσιμα στη Γη και συχνά σοκάρομαι και ξαφνιάζομαι από το πόσο λίγοι άνθρωποι το συνειδητοποιούν αυτό.

Σύμφωνα με το Master Plan του Musk, μία ενεργειακά βιώσιμη οικονομία θα παράγει 240 τεραβατοώρες (TWH) αποθηκευμένης ενέργειας και 30 TWH παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές, κάτι το οποίο απαιτεί μία επένδυση περίπου $10 τρισεκατομμυρίων, το 10% δηλαδή του παγκόσμιου ακαθάριστου προϊόντος. Το νούμερο μπορεί να ακούγεται εξωφρενικό, ο Musk όμως τονίζει πως πρόκειται για πολύ μικρότερο ποσό από αυτό που ξοδεύουμε σήμερα στην οικονομία εσωτερικής καύσης. Επίσης αναμένει να χρειαστούμε λιγότερο από 0.2% της παγκόσμιας επιφάνειας γης για να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες υποδομές ηλιακής και αιολικής ενέργειας.

Όλα τα αυτοκίνητα θα είναι πλήρως ηλεκτρικά και αυτόνομα. Τα αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης θα τα βλέπουμε όπως βλέπουμε σήμερα τα άλογα και τις άμαξες. Καθώς βελτιώνουμε την ενεργειακή πυκνότητα των μπαταριών, θα δούμε και τις μεταφορές να γίνονται ηλεκτρικές (αεροπλάνα, πλοία), με τη μόνη εξαίρεση να είναι οι πύραυλοι.

Κατά τη διάρκεια του event, η Tesla παρουσίασε και ένα video που έδειχνε το Tesla Robot να περπατά ανεξάρτητο και χωρίς την υποστήριξη κάποιου πλαισίου, ενώ επισκεύαζε ένα άλλο ρομπότ. Ο Musk τόνισε πως θα μπορέσει να παράγει το ρομπότ σε μεγάλη κλίμακα και να το εισάγει στην αγορά πολύ ταχύτερα από οποιονδήποτε άλλο.