Πράσινες δέσμες laser φώτισαν τον ουρανό της Χαβάης - Δείτε το viral βίντεο

Εξωγήινοι, έσπασε το Matrix ή δορυφόρος;
09 Φεβρουαρίου 2023 16:07
Πράσινες δέσμες laser φώτισαν τον ουρανό της Χαβάης - Δείτε το viral βίντεο

Μας επισκέφθηκαν εξωγήινοι, έσπασε ο κώδικας του Matrix και είδαμε τις πρώτες ρωγμές ή ήταν ένα πιο...γήινης προέλευσης φαινόμενο; Οι θεωρίες για τις πράσινες δέσμες λέιζερ που φώτισαν μυστηριωδώς τον ουρανό των νήσων της Χαβάης ήταν πολλές εδώ και πάνω από μία εβδομάδα. 

Το εν λόγω φαινόμενο εντοπίστηκε στις 28 Ιανουαρίου από το Εθνικό Αστεροσκοπείου της Ιαπωνίας, χάρη σε μια κάμερα από ένα τηλεσκόπιο που διαθέτει στην ψηλότερη κορυφή της Χαβάης.

Αρχικά, οι ειδικοί του αστεροσκοπείου είχαν ισχυριστεί ότι αυτές οι δέσμες πράσινου φωτός, που εκτοξεύονται από τον ουρανό με κατεύθυνση προς το έδαφος της Γης, προέρχονται από μια συσκευή ραντάρ ενός δορυφόρου της NASA

Ο δορυφόρος αυτός είναι ο ICESat-2 ο οποίος χρησιμοποιείται για να παρακολουθεί το πάχος των θαλάσσιων πάγων, των παγετώνων και των δασών της Γης. 

Δείτε το βίντεο που έγινε viral: 

Η ανατροπή όμως ήρθε στις 6 Φεβρουαρίου όταν το Εθνικό Αστεροσκοπείο της Ιαπωνίας (NAOJ) εξέδωσε μια ενημέρωση για το υλικό της κάμερας, ισχυριζόμενο ότι βάσει της τροχιάς που είχαν τα λέιζερ, θα ήταν απίθανο να είναι τελικά ο δορυφόρος της NASA. 

Ποιος ή τι ευθυνόταν τελικά για τα λέιζερ; 

Ο Dr. Martino Anthony J., επιστήμονας της NASA που εργάζεται στον δορυφόρο ICESat-2 εξήγησε πως δεν είναι δικό τους το όργανο αλλά προέρχεται από άλλους. Έτσι μαζί με τους συναδέλφους του έτρεξαν μια προσομοίωση της τροχιάς των δορυφόρων που διαθέτουν παρόμοια εργαλεία και ραντάρ και βρήκαν ότι ο πιο πιθανός υπαίτιος είναι ο κινεζικός δορυφόρος Daqi-1/AEMS

Εκπρόσωποι του δορυφόρου Daqi-1 δήλωσαν: "Εκτιμούμε πραγματικά τις προσπάθειές τους για τον εντοπισμό του φωτός. Λυπούμαστε για τη σύγχυσή που προκαλέσαμε αναφορικά με αυτό το γεγονός και τον πιθανό αντίκτυπό του στην ομάδα του ICESat-2".

Ο εν λόγω δορυφόρος είχε εκτοξευτεί τον Απρίλιο του 2022 και είναι παρόμοιος με τον ICESat-2 της NASA, καθώς αποτελεί έναν δορυφόρο παρακολούθησης της ατμόσφαιρας του περιβάλλοντος. Για αυτόν τον λόγο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη προκειμένου να παρακολουθεί τα παγκόσμια επίπεδα άνθρακα και την ατμοσφαιρική ρύπανση. 

Το Daqi-1 διαθέτει πέντε όργανα εκ των οποίων το ένα είναι το ACDL (Aerosol and Carbon Dioxide Detection Lidar). Όπου το LIDAR είναι ακρωνύμιο για την απεικόνιση, ανίχνευση και μέτρηση με λέιζερ, που λειτουργεί σαν το σόναρ, όμως αντί να στέλνει πίσω ηχητικά κύματα για τη χαρτογράφηση μιας περιοχής, στέλνει ακτίνες λέιζερ. Στην περίπτωση του ACDL, μπορεί να στέλνει λέιζερ διπλού μήκους κύματος σε συγκεκριμένα μήκη κύματος, προκειμένου να ανιχνεύει διάφορα μόρια στη γήινη ατμόσφαιρα.

Θεωρείται ότι αυτό το LIDAR προκάλεσε αυτό το μυστηριώδες και οριακά απόκοσμο θέαμα στον ουρανό της Χαβάης. 

Ακόμη είναι νωρίς για την αποστολή του Daqi-1 επομένως αναμένουμε τα αποτελέσματα των σαρώσεών του. Αυτή είναι η αρχή των σχεδίων της κινεζικής διαστημικής υπηρεσίας για την παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Πρόκειται για το ίδιο τηλεσκόπιο στο ηφαίστειο Mauna Kea, που εντόπισε την παράξενη μπλε δίνη