Windows 10: Πλησιάζει το τέλος τους - Σταματάει τις πωλήσεις η Microsoft

Και προειδοποιεί πλέον τους χρήστες
20 Ιανουαρίου 2023 18:17
Windows 10: Πλησιάζει το τέλος τους - Σταματάει τις πωλήσεις η Microsoft

Το τέλος για τα Windows 10 πλησιάζει, αφού πολύ σύντομα η Microsoft πρόκειται να σταματήσει τις πωλήσεις τους.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, πλέον η επίσημη ιστοσελίδα της εταιρίας για τα Windows 10 Home και Windows 10 Pro περιλαμβάνει μια προειδοποίηση πως η έκδοση νέων αδειών για το λειτουργικό σύστημα θα σταματήσει στις 31 Ιανουαρίου. Βέβαια, παρόλο που η Microsoft δε θα πουλά τα Windows 10 σε νέους πελάτες μετά το πέρας του μήνα, συγχρόνως καθησυχάζει τους υπάρχοντες χρήστες. Συγκεκριμένα, η ίδια  προειδοποίηση τονίζει ότι οι ενημερώσεις ασφαλείας θα συνεχιστούν κανονικά για δύο ακόμη χρόνια, όταν και θα έρθει το οριστικό «τέλος εποχής».

Ειδικότερα, το μήνυμα στην επίσημη ιστοσελίδα της Microsoft αναφέρει:

Η 31η Ιανουαρίου 2023 θα είναι η τελευταία ημέρα που θα προσφέρεται προς πώληση αυτή η λήψη των Windows 10. Τα Windows 10 θα εξακολουθήσουν να υποστηρίζονται με ενημερώσεις ασφαλείας που θα βοηθούν στην προστασία του υπολογιστή σας από ιούς, spyware και άλλα κακόβουλα προγράμματα μέχρι τις 14 Οκτωβρίου 2025.

Φυσικά, δεν ξέρουμε πώς η κίνηση αυτή θα επηρεάσει τους OEM συνεργάτες. Ενδεχομένως και μετά τον Ιανουάριο να μπορεί κάποιος να αγοράσει νέο υπολογιστή με Windows 10, αλλά το σίγουρο είναι πως δε θα μπορεί να προμηθευτεί καινούργια άδεια απευθείας από την ίδια τη Microsoft.

Για την ιστορία, τα Windows 10 έκαναν το ντεμπούτο τους στις 29 Ιουλίου του 2015. Αρχικά η εταιρία είχε δηλώσει πως θα είναι η τελευταία έκδοση των Windows και πως στη συνέχεια θα έρχονται μόνο αναβαθμίσεις και ενημερώσεις. Στόχος της ήταν να κυνηγήσει το Windows as a Service μοντέλο, αλλά τελικά αυτά τα σχέδια άλλαξαν. Κάπως έτσι τα Windows 10 αποτέλεσαν το νεότερο λειτουργικό σύστημα της εταιρίας μέχρι τις 5 Οκτωβρίου του 2021, όταν και κυκλοφόρησε η επόμενη έκδοση, τα Windows 11.

Μέχρι και σήμερα, τα Windows 10 παραμένουν η δημοφιλέστερη έκδοση, αφού σύμφωνα με τα δεδομένα του statcounter είναι εγκατεστημένα στο 67.95% των υπολογιστών με Windows. Τα Windows 11 ακολουθούν με ποσοστό 16.97%, ενώ τα Windows 7, παρόλο που πλέον δεν υποστηρίζονται άλλο, βρίσκονται στο 11.2% των εν λόγω συστημάτων.