Απέτυχε η πρώτη διεθνής εκτόξευση της Virgin Orbit

Χάθηκε το φορτίο
10 Ιανουαρίου 2023 09:38
Απέτυχε η πρώτη διεθνής εκτόξευση της Virgin Orbit

Η αποστολή “Start Me Up” ήταν η πρώτη διεθνής εκτόξευση της Virgin Orbit, η πρώτη τροχιακή εκτόξευση από το Ηνωμένο Βασίλειο και η πρώτη εμπορική εκτόξευση από τη Δυτική Ευρώπη. Πολλά εξαρτιόντουσαν από αυτήν την εκτόξευση, καθώς ήταν ευκαιρία για την εταιρία να αποδείξει την αξία της σε πιθανούς πελάτες. Για κακή της τύχη όμως, η αποστολή απέτυχε και το φορτίο δορυφόρων από επτά εμπορικούς και κρατικούς πελάτες χάθηκε.

Η απογείωση του τροποποιημένου Boeing 747 με την ονομασία Cosmic Girl έγινε από το διαστημοδρόμιο του Cornwell και ο πύραυλος LauncherOne αποδεσμεύτηκε από το αεροσκάφος με μία επιτυχημένη ανάφλεξη του κινητήρα NewtonThree πάνω από τον Ατλαντικό ωκεανό.

Το επόμενο tweet της εταιρίας έλεγε πως ο πύραυλος και το φορτίο του έφτασαν επιτυχώς σε τροχιά, ωστόσο η Virgin Orbit έσβησε γρήγορα το tweet και το αντικατέστησε με μία ανακοίνωση που ανέφερε πως μία ανωμαλία απέτρεψε την αποστολή από το να φτάσει στην επιθυμητή τροχιά για να απελευθερώσει τους δορυφόρους.

Μία πλήρης έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για τα αίτια της αποτυχίας. Το αεροσκάφος Cosmic Girl επέστρεψε με ασφάλεια στο διαστημοδρόμιο. Η αποτυχία αυτή όμως ίσως να κοστίσει στην εταιρία ακριβά, αφού πασχίζει να εκτοξεύσει αρκετές αποστολές για να βγάλει κάποιο κέρδος. Σίγουρα αποτελεί και πλήγμα στη δυνατότητα εκτόξευσης δορυφόρων από τη Γηραιά Ήπειρο, σε μία περίοδο που η πρόσβαση της Ευρώπης στους ρωσικούς πυραύλους Soyuz έχει μπλοκαριστεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, οι πύραυλοι Vega έχουν καθηλωθεί λόγω τεχνικών προβλημάτων και η λειτουργία του Ariane 6 έχει καθυστερήσει.