Νέο ξέσπασμα χολέρας στην Αϊτή με εκατοντάδες νεκρούς

Μετά από τρία χρόνια μηδενικών περιστατικών
30 Δεκεμβρίου 2022 10:35
Νέο ξέσπασμα χολέρας στην Αϊτή με εκατοντάδες νεκρούς

Σε λιγότερο από ένα χρόνο αφού η κυβέρνηση της Αϊτής ανακοίνωσε πως η χολέρα είχε εξαλειφθεί από τη χώρα, η ασθένεια επέστρεψε δριμύτερη. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έχουν καταγραφεί από τις αρχές Οκτωβρίου 13.672 επιβεβαιωμένα περιστατικά και 283 θάνατοι. Μάλιστα το στέλεχος της χολέρας που χτυπάει τη χώρα φαίνεται να σχετίζεται με το στέλεχος που προκάλεσε ακόμα ένα ξέσπασμα χολέρας το 2010.

Μεταξύ Οκτωβρίου 2010 και Φεβρουαρίου 2019, η Αϊτή είχε 820.000 περιστατικά με 9.792 θανάτους. Μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες, το Φεβρουάριο του 2022 η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως η χολέρα είχε εξαλειφθεί από τη χώρα.

Η χολέρα μεταδίδεται από την κατανάλωση νερού ή τροφής μολυσμένης με το βακτήριο Vibrio cholarae. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν διάρροια και αφυδάτωση και τις περισσότερες φορές δεν είναι σοβαρά. Αν αντιμετωπιστεί σωστά, λιγότερο από το 1% των ασθενών πεθαίνουν. Ωστόσο αν δεν αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να σκοτώσει τους ανθρώπους αρκετά γρήγορα. Υπάρχουν τρία εμβόλια για τη χολέρα και ο ΠΟΥ έστειλε ένα εκατομμύριο δόσεις στην Αϊτή στις 12 Δεκεμβρίου.

Η επιδημία χολέρας του 2010 έφτασε με τα στρατεύματα των Ηνωμένων Εθνών, όταν κλήθηκαν να βοηθήσουν τη χώρα μετά τον τεράστιο σεισμό του Ιανουαρίου που σκότωσε 300.000 ανθρώπους. Τα στρατεύματα ήρθαν από το Κατμαντού του Νεπάλ, όπου είχε σημειωθεί μία έξαρση χολέρας, μεταφέροντας το βακτήριο το οποίο διαπιστώθηκε αργότερα πως ήταν το ίδιο στέλεχος. Τα Ηνωμένα Έθνη παραδέχθηκαν το 2016 ότι έπαιξαν ρόλο στην εξάπλωση της επιδημίας, αλλά δεν ανέλαβαν νομικές ευθύνες.

Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι πως επανεμφανίστηκε η χολέρα στην Αϊτή τρία χρόνια μετά από το τελευταίο περιστατικό. Η πρώτη υπόθεση είναι πως οι περιπτώσεις χολέρας συνεχίστηκαν και μετά το 2019, αλλά οι λιγοστές περιπτώσεις παρακολουθούνταν στενά. Ίσως η επανεμφάνιση να οφείλεται σε έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού και έλλειψη υγιεινής, σε συνδυασμό με την πτώση του τοίχους ανοσίας στον πληθυσμό.

Η δεύτερη υπόθεση είναι πως η χολέρα παρέμεινε παρούσα σε ποτάμια και λίμνες, με τον οργανισμό να μπορεί να επιβιώσει εκτός ανθρώπινου σώματος για πολλές μέρες κάθε φορά.

Η τρίτη υπόθεση είναι πως η χολέρα εξαπλώθηκε σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής από το 2010 και επισκέπτες από αυτές τις χώρες επανεισήγαγαν τη χολέρα στην Αϊτή.