Αυτόματη Ανθρώπινη Ανάφλεξη: Η πραγματικότητα πίσω από το μύθο

Μία μακάβρια εξήγηση
19 Δεκεμβρίου 2022 10:39
Αυτόματη Ανθρώπινη Ανάφλεξη: Η πραγματικότητα πίσω από το μύθο

Το φαινόμενο της Αυτόματης Ανθρώπινη Ανάφλεξης αφορά την καύση ενός ζωντανού ανθρώπινου σώματος χωρίς εμφανή εξωτερική πηγή ανάφλεξης. Το φαινόμενο έχει καταγραφεί ανά τους αιώνες με το πιο πρόσφατο να προέρχεται από το Δεκέμβριο του 2010, όταν ένας 76χρονος βρέθηκε καμένος στο πάτωμα του σαλονιού του στην Ιρλανδία. Ο ιατροδικαστής ένα χρόνο μετά αποφάσισε πως ο θάνατός του οφείλεται στην Αυτόματη Ανθρώπινη Ανάφλεξη.

Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, το σώμα έχει καεί σε ακραίο βαθμό, με τα άκρα του όμως, καθώς και με το γύρω περιβάλλον να είναι άθικτα. Αν πρόκειται όμως για πραγματικό φαινόμενο, γιατί δεν το συναντάμε πιο συχνά; Έχουν γίνει περίπου 200 αναφορές τα τελευταία 300 χρόνια.

Η αλήθεια είναι πως οι άνθρωποι αναφλέγονται – απλά όχι αυτόματα. – Roger Byard, παθολόγος του University of Adelaide

Ναι, τα σώματα των ανθρώπων καίγονται, αλλά δεν υπάρχει η παραμικρή απόδειξη πως συμβαίνει ως Αυτόματη Ανθρώπινη Ανάφλεξη. Κάθε περιστατικό, περιλαμβάνει και μία εξωτερική πηγή φλόγας, με τους πιο κοινούς δράστες να είναι τα αναμμένα τσιγάρα ή τα κεριά.

Η επικρατούσα επιστημονική απάντηση είναι πως οι άνθρωποι μπορούν να λειτουργήσουν σαν κεριά. Σε μία επίδειξη στο BBC το 1998, επιστήμονες του Ηνωμένου Βασιλείου τύλιξαν ένα χοίρο σε μία κουβέρτα πριν τον αναφλέξουν. Τα πόδια του χοίρου έμειναν άθικτα, ακριβώς όπως οι αναφορές των περιπτώσεων Αυτόματης Ανθρώπινης Ανάφλεξης.

Η θεωρία προτείνει πως το λίπος του σώματος δρα ως πηγή καυσίμου και οι φλόγες προέρχονται από την καύση του λίπους, ενώ ο ρουχισμός δρα ως το φυτίλι του κεριού.

Φανταστείτε ανθρώπους τυλιγμένους με κουβέρτες να πίνουν αλκοόλ και να το ρίχνουν, το οποίο δρα ως επιταχυντής όπως η βενζίνη. Όταν ρίξουν ένα τσιγάρο στο αλκοόλ, αυτό αναφλέγεται και καίει πολύ αργά. Ξέρουμε πως το λίπος μπορεί να καεί σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Επειδή τα χέρια και τα πόδια έχουν λιγότερο λίπος, δεν παρέχουν αρκετό καύσιμο για να καταναλώσει η φλόγα. Οι άνθρωποι πιστεύουν έναν αστικό μύθο. Ο πραγματικός μηχανισμός είναι πολύ απλούστερος από μία θεϊκή παρέμβαση.

Tags: