Android: Βρέθηκαν ιοί σε εφαρμογές με εκατομμύρια λήψεις στο Play Store

Αυτή είναι η «μαύρη λίστα»
08 Δεκεμβρίου 2022 12:56
Android: Βρέθηκαν ιοί σε εφαρμογές με εκατομμύρια λήψεις στο Play Store

Σύμφωνα με νέα αναφορά της γνωστής ιστοσελίδας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας Bleeping Computer, διάφορες κακόβουλές εφαρμογές κατάφεραν ξανά να περάσουν τα μέτρα ασφαλείας της Google και αναρτήθηκαν στο ψηφιακό της κατάστημα, το Google Play. Μάλιστα, στην προκειμένη περίπτωση πάνω από 2 εκατομμύρια χρήστες φαίνεται πως τις κατέβασαν συνολικά.

Αναλυτικότερα, οι κακόβουλες malware εφαρμογές ανακαλύφθηκαν στο Google Play μέσα στον Οκτώβριο και έμοιαζαν φαινομενικά με χρήσιμα εργαλεία ή optimizers για καλύτερη απόδοση. Ωστόσο, στην πραγματικότητα έκαναν τις συσκευές να κολλάνε περισσότερο, καταστρέφοντας την εμπειρία των χρηστών και γεμίζοντας το UI με διαφημίσεις.

Η δημοφιλέστερη από αυτές ήταν το TubeBox, το οποίο πλέον έχει αφαιρεθεί από το Google Play, αλλά κατάφερε όσο ήταν διαθέσιμο να προσελκύσει πάνω από 1 εκατομμύριο χρήστες! Το TubeBox υποσχόταν χρηματικές αμοιβές στους χρήστες για να παρακολουθούν βίντεο και διαφημίσεις στην εφαρμογή, αλλά δεν έδινε ποτέ τίποτα σε κανέναν, παρουσιάζοντας διάφορα σφάλματα όταν κάποιος προσπαθούσε να συλλέξει τις όποιες αμοιβές.

Άλλες κακόβουλες εφαρμογές που ανακαλύφθηκαν λάμβαναν δεδομένα από απομακρυσμένες βάσεις δεδομένων, χρησιμοποιώντας τα κινητά των ανυποψίαστων χρηστών για να προβάλουν διαφημίσεις ή ως proxy servers για να μεταφέρουν μέσω αυτών δικά τους πακέτα.

Παρακάτω θα βρείτε τη λίστα με όλες τις κακόβουλες εφαρμογές που ανακαλύφθηκαν στο Google Play. Παρόλο που πλέον έχουν αφαιρεθεί από το κατάστημα, σε περίπτωση που για κάποιο λόγο τις έχετε εγκατεστημένες, καλό θα ήταν να τις διαγράψετε άμεσα.

  • TubeBox (jiajiamaji) – 1,000,000 downloads
  • Bluetooth device auto connect (bt autoconnect group) – 1,000,000 downloads
  • Bluetooth & Wi-Fi & USB driver (simple things for everyone) – 100,000 downloads
  • Volume, Music Equalizer (bt autoconnect group) – 50,000 downloads
  • Fast Cleaner & Cooling Master (Hippo VPN LLC) – 500 downloads