Η Meta συνδέει το στρατό των ΗΠΑ με καμπάνια προπαγάνδας

Εναντίον της Κίνας, της Ρωσίας και του Ιράν
05 Δεκεμβρίου 2022 10:33
Η Meta συνδέει το στρατό των ΗΠΑ με καμπάνια προπαγάνδας

Η ανάλυση απειλών του τρίτου τριμήνου της Meta, αποκάλυψε πως “άτομα που σχετίζονται με το στρατό των ΗΠΑ” συνδέονται με μία online καμπάνια προπαγάνδας. Η καμπάνια αυτή ήταν η πρώτη κρυφή επιχείρηση προπαγάνδας υπέρ των ΗΠΑ που σταμάτησε μία μεγάλη τεχνολογική εταιρία, ισχυρίστηκαν ανεξάρτητοι ερευνητές.

Η καμπάνια υποστήριξε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, ενώ στράφηκε κατά χωρών όπως η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν. Ωστόσο ειδικοί του χώρου είπαν πως ήταν κατά κύριο λόγο αναποτελεσματική.

Στο Facebook αφαιρέθηκαν 39 λογαριασμοί, 16 σελίδες και 2 groups για παραβίαση της πολιτικής της πλατφόρμας περί “συντονισμένων μη αυθεντικών συμπεριφορών”, ενώ άλλοι 26 λογαριασμοί καταργήθηκαν στο Instagram. Η Meta τόνισε πως η χώρα προέλευσης του δικτύου ήταν οι ΗΠΑ.

Οι καμπάνιες είχαν στόχο κυρίως το Αφγανιστάν, την Αλγερία, το Ιράν, το Ιράκ, το Καζακστάν, τη Ρωσία, τη Σομαλία, τη Συρία, το Ουζμπεκιστάν και την Υεμένη και περιλάμβαναν ψεύτικες διασημότητες και τεχνητά παραγόμενες εικόνες. Ένας λογαριασμός χρησιμοποίησε μία "πειραγμένη" εικόνα της ηθοποιού Valeria Menendez.

Οι λογαριασμοί που στόχευσαν το Ιράν ασκούσαν κριτική στις Ιρανικές αρχές και στις πολιτικές τους, ειδικότερα για θέματα δικαιωμάτων των γυναικών. Συχνά παρουσιάζονταν ως ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και έτρεχαν καμπάνιες σε πολλαπλές πλατφόρμες.

Παρόλο που οι άνθρωποι πίσω από την επιχείρηση προσπάθησαν να αποκρύψουν την ταυτότητά τους και το συγχρονισμό τους, η έρευνά μας βρήκε συνδέσμους με άτομα που σχετίζονται με το στρατό των ΗΠΑ.

Το Πεντάγωνο των ΗΠΑ δήλωσε:

Είμαστε ενήμεροι για την αναφορά που δημοσίευσε η Meta. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάποιο σχόλιο για την αναφορά ή για τις πιθανές δράσεις που μπορεί να πήρε το τμήμα ως αποτέλεσμα της αναφοράς.

Tags: