Φορητοί πυρηνικοί αντιδραστήρες για τον αμερικανικό στρατό μέχρι το 2024  

Πώς θα λειτουργούν;

Φορητοί πυρηνικοί αντιδραστήρες για τον αμερικανικό στρατό μέχρι το 2024

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ επέλεξε την εταιρία BWXT Technologies Inc. για να υλοποιήσει το $300 εκατομμυρίων Project Pele, το οποίο αφορά τη δημιουργία ενός φορητού πυρηνικού αντιδραστήρα. Ο αμερικανικός στρατός είναι ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ορυκτών καυσίμων στον κόσμο με κατανάλωση 10 εκατομμυρίων γαλονιών ημερησίως και κατανάλωση 30 terawatts ενέργειας το χρόνο. Το Project Pele αποτελεί μία προσπάθεια μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα του στρατού, καθώς θέλει να κάνει το στόλο του ηλεκτρικό και να φέρει μηδενικό αποτύπωμα μέχρι το 2050.

Το Project Pele θα φέρει τέταρτης γενιάς πυρηνικούς αντιδραστήρες σε απομακρυσμένες περιοχές όπου δραστηριοποιείται ο αμερικανικός στρατός.

Το design περιλαμβάνει έναν πυρηνικό αντιδραστήρα ο οποίος θα είναι αρκετά μικρός για να χωράει σε ένα 6μετρο κοντέινερ για εύκολη μεταφορά με φορτηγά και στόχος είναι να τίθεται σε λειτουργία μέσα σε 72 ώρες από την έλευσή του. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιείται γρήγορα σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

Φυσικά, το να γίνει στόχος από εχθρικές δυνάμεις δεν είναι και τόσο καθησυχαστικό, ωστόσο το Υπουργείο Αμύνης ισχυρίζεται πως το καύσιμο δεν είναι τόσο εμπλουτισμένο καθιστώντας το λιγότερο ραδιενεργό και πως ακόμα κι αν η δομή περιορισμού της ραδιενέργειας χτυπηθεί, οι επιπτώσεις δε θα είναι…”καταστροφικές”.

Συγκεκριμένα ο HTGR αντιδραστήρας θα προσφέρει 1-5 MW ενέργειας και θα χρησιμοποιεί καύσιμο TRISO με χαμηλό εμπλουτισμό ουρανίου (HALEU) το οποίο αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες και έχει χαμηλό περιβαλλοντικό ρίσκο.  

Ολόκληρη η πυρηνική βιομηχανία αναγνωρίζει πως οι ανεπτυγμένοι αντιδραστήρες είναι ένα σημαντικό βήμα προς την υποστήριξη των αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών και της σημαντικής μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα. Είμαστε ενθουσιασμένοι με την ανάληψη αυτής της ευθύνης μετά από χρόνια σκληρής δουλειάς από τις ομάδες σχεδιαστών και μηχανικών μας. – Joe Miller, Πρόεδρος της BWXT

Ροη ειδησεων