Μουντιάλ 2022: Η high-tech μπάλα Al Rihla έκρινε το αμφιλεγόμενο γκολ στο Ιαπωνία-Ισπανία

Όπως συνέβη και με το γκολ που ο Ρονάλντο επέμενε πως σκόραρε
02 Δεκεμβρίου 2022 17:00
Μουντιάλ 2022: Η high-tech μπάλα Al Rihla έκρινε το αμφιλεγόμενο γκολ στο Ιαπωνία-Ισπανία

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ θα σημαδευτεί και ως ένα από τα πιο τρελά διότι η τεχνολογία παίζει σε αυτό τόσο σημαντικό ρόλο που οριακά διχάζει τους ποδοσφαιρόφιλους. Όπως συνέβη και στον αγώνα Πορτογαλίας-Ουρουγουάης με το φαινομενικό γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο που τελικά ήταν του Μπρούνο Φερνάντες, έτσι και τώρα στην αναμέτρηση Ιαπωνία-Ισπανία μια φάση την έκρινε η high-tech μπάλα του Μουντιάλ 2022, γνωστή και ως Al Rihla

Η φάση του δεύτερου γκολ της Ιαπωνίας που σκόραρε ο Tanaka ύστερα από τη σέντρα του Kaoru Mitoma θα μείνει στην ιστορία καθώς κρίθηκε κυριολεκτικά για μια...τρίχα! Αρχικά το γκολ είχε ακυρωθεί από τους διαιτητές, όμως ύστερα από σύσκεψη και πολλά replays μέσω του VAR, ο διαιτητής έδειξε στη σέντρα και το γκολ μέτρησε. 

Το 2-1 των Ιαπώνων έγινε αντικείμενο συζήτησης στους απανταχού φίλους του ποδοσφαίρου και στα social media, καθώς αδυνατούσαν με γυμνό μάτι να καταλάβουν πως επικυρώθηκε ως γκολ, ενώ φαίνεται ότι η μπάλα είχε περάσει εκτός της τελικής γραμμής και άρα έπρεπε να ακυρωθεί εν τέλει. 

Οι τηλεοπτικές παραγωγές εντός του γηπέδου έδιναν διάφορες οπτικές γωνίες όπου σε καμία εξ αυτών δε φαινόταν ότι το γκολ θα έπρεπε να μετρήσει, διότι η μπάλα έδειχνε να είχε περάσει εκτός της γραμμής ολόκληρη. 

Χάρη στη goal line τεχνολογία αλλά και τους αισθητήρες της μπάλας Al Rihla, η οποία είναι εξοπλισμένη στο εσωτερικό της με έναν υψηλής ακρίβειας 500Hz IMU αισθητήρα, διαπιστώθηκε πως η μπάλα για μερικά χιλιοστά δεν είχε περάσει ολόκληρη τη γραμμή.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες: 

Όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο, για 1.88mm κρίθηκε το γκολ της Ιαπωνίας, που θα αποτελέσει debate για πάρα πολλά χρόνια ακόμα και είναι μακράν ένα από τα πιο οριακά γκολ που έχουν υπάρξει ποτέ. 

Πώς οι γωνίες θέασης και οι κάμερες μπορούν να εξαπατήσουν: 

Για την εξωφρενική με γυμνό μάτι απόφαση ευθύνεται η τεχνολογία του VAR, του Goal Line tech και της Al Rihla. 

Tags: