Cristiano Ronaldo: Η high-tech μπάλα του Μουντιάλ μίλησε για το εάν έβαλε ή όχι το γκολ

Ναι, το θέμα λύθηκε χάρη στην τεχνολογία της μπάλας!
29 Νοεμβρίου 2022 17:41
Cristiano Ronaldo: Η high-tech μπάλα του Μουντιάλ μίλησε για το εάν έβαλε ή όχι το γκολ

Καθώς οι αγώνες για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2022 συνεχίζονται στο Κατάρ, μια φάση από τον χθεσινό αγώνα της Πορτογαλίας με την Ουρουγουάη έγινε πρώτο θέμα συζήτησης στα social media. Συγκεκριμένα, στο 54’ λεπτό, ο μέσος της Πορτογαλίας Μπούνο Φερνάντες έκανε ένα σουτ λίγο έξω από την περιοχή, το οποίο κατέληξε στα δίχτυα. Ωστόσο, στον αέρα σηκώθηκε και ο Κριστιάνο Ρονάλντο που βρισκόταν εντός της περιοχής για να αλλάξει την τροχιά της μπάλας και να σκοράρει με κεφαλιά. Ποιο ήταν το θέμα λοιπόν; Ήταν το γκολ του Ρονάλντο ή του Φερνάντες; Ακούμπησε ο ‘CR7’ την μπάλα ή όχι;

Η επανάληψη της φάσης από το VAR αρχικά χρέωσε το γκολ στο Ρονάλντο, αλλά τελικά η οριστική απάντηση της FIFA ήρθε να δοθεί από την εντυπωσιακή τεχνολογία που ενσωματώνουν οι μπάλες του Μουντιάλ. Περνώντας σε λεπτομέρειες, όλες οι μπάλες που χρησιμοποιούνται στο Παγκόσμιο Κύπελλο προέρχονται από την Adidas και είναι εξοπλισμένες με έναν υψηλής ακρίβειας 500Hz IMU αισθητήρα και την Connected Ball τεχνολογία της εταιρίας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις μετρήσεις του αισθητήρα, δύναμη καταγράφηκε στη μπάλα μόνο όταν την σούταρε ο Φερνάντες και έπειτα όταν αυτή ακούμπησε στο έδαφος. Όσο ήταν στον αέρα, το άλμα και η απόπειρα κεφαλιάς του Ρονάλντο δεν είχαν ως αποτέλεσμα καμία καταγραφή δύναμης από τον αισθητήρα. Επομένως, η απάντηση της τεχνολογίας είναι ξεκάθαρη: Το γκολ ήταν του Φερνάντες, αφού ο Ρονάλντο δεν κατάφερε να ακουμπήσει τη μπάλα.

Για την ιστορία, ο αισθητήρας αδρανειακής μέτρησης (IMU) είναι μια ηλεκτρονική συσκευή που μετρά και αναφέρει τη δύναμη ενός σώματος, τον γωνιακό ρυθμό και τον προσανατολισμό του, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό επιταχυνσιόμετρων, γυροσκοπίων και μερικές φορές μαγνητομέτρων.

Δείτε τι κατέγραψε ο αισθητήρας εντός της μπάλας:

Δείτε το στιγμιότυπο της κεφαλιάς του Ronaldo από άλλη οπτική γωνία:

Δείτε πως είναι μέσα η high-tech μπάλα της Adidas για το Μουντιάλ 2022: