Καμένες RTX 4090: Ο αντάπτορας μπορεί να φτάσει μέχρι και 250 βαθμούς κελσίου! (ΒΙΝΤΕΟ)

Νέα στοιχεία δείχνουν μάλλον τι πραγματικά συμβαίνει
18 Νοεμβρίου 2022 23:57
Καμένες RTX 4090: Ο αντάπτορας μπορεί να φτάσει μέχρι και 250 βαθμούς κελσίου! (ΒΙΝΤΕΟ)

Όπως σας έχουμε ενημερώσει, η Nvidia θα χρειαστεί μεταξύ άλλων να υπερασπιστεί τον εαυτό της στο δικαστήριο για το μεγάλο θέμα που έχει προκύψει με τις καμένες RTX 4090 και τους 16-pin αντάπτορες τροφοδοσίας που λιώνουν.

Συγκεκριμένα, η νέα γενιά καρτών γραφικών της Nvidia αφήνει στο παρελθόν τις μέχρι τώρα γνωστές 8pin συνδέσεις. Αντιθέτως, οι κάρτες μπορούν να τροφοδοτηθούν με έως και 600W από μια μοναδική σύνδεση, το νέο PCIe 5.0 12VHPWR power connector. Ο εν λόγω κονέκτορας υπάρχει μόνο στα τελευταίας γενιάς ATX 3.0 τροφοδοτικά και έτσι σε υπολογιστές με παλιότερα PSUs είναι απαραίτητη η χρήση αντάπτορα. Πριν καλά καλά κυκλοφορήσει στην αγορά η RTX 4090, υπήρχαν αναφορές για προβλήματα σχετικά με την νέα αυτή σύνδεση για την τροφοδοσία ηλεκτρικής ενέργειας. Πράγματι, μετά την άφιξη στα ράφια των καταστημάτων, η μία μετά την άλλη άρχισαν να έρχονται στην επιφάνεια οι αναφορές από κατόχους της ολοκαίνουργιας GPU πως ο αντάπτορας που περιλαμβάνεται στη συσκευασία από την εταιρία, μπορεί να λιώσει όσο η κάρτα λειτουργεί.

Εν μέσω όλης αυτής της κρίσης, η εταιρία παραμένει σιωπηλή, επιβεβαιώνοντας μόνο πως εξετάζει το ζήτημα. Χωρίς ξεκάθαρη απάντηση, λοιπόν, μέχρι στιγμής μπορούσαμε να κάνουμε μόνο εικασίες. Η επικρατέστερη θεωρία είναι ότι φταίει ο 16-pin αντάπτορας, με στοιχεία από το Igor's Lab ότι αυτός που παρέχεται από την Nvidia δεν έχει σχεδιαστεί σωστά και μπορεί να υποστεί βλάβη εάν τα καλώδια λυγίσουν έντονα. Ωστόσο, μια άλλη έρευνα έδειξε ότι ορισμένοι αντάπτορες χρησιμοποιούν 150V καλώδια με ακατάλληλες προδιαγραφές, αντί για καλώδια 300V, οπότε ενδέχεται αυτό να είναι το πρόβλημα. Παράλληλα, υπάρχει και άλλη μια θεωρία, από τον Jon Gerow της Corsair, ο οποίος τονίζει ότι οι βλάβες έχουν προκληθεί από το νέο βύσμα, το οποίο είναι πολύ δύσκολο να πατηθεί μέχρι τέρμα και μένει πολλές φορές ακατάλληλα συνδεδεμένο.

Όπως φαίνεται, η τελευταία θεωρία είναι μάλλον αυτή που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Συγκεκριμένα, το YouTube κανάλι GamersNexus κατάφερε να καταγράψει on camera έναν αντάπτορα που λιώνει, μελετώντας διεξοδικά το θέμα. Το δυσάρεστο της υπόθεσης είναι ότι πράγματι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, αφού η σύνδεση τροφοδοσίας έλιωσε όταν ξεπέρασε τους 250 βαθμούς κελσίου!

Το θετικό ωστόσο είναι ότι σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το κανάλι από διάφορους κατασκευαστές, το failure rate παραμένει στο  0.05% με 0.1%. Η πιθανότερη αιτία για το θέμα είναι το λάθος από τους χρήστες κατά το χτίσιμο του PC Build τους. Η νέα PCIe 5.0 12VHPWR σύνδεση είναι δύσκολο να εισαχθεί σωστά, ενώ το κλιψάκι που κρατάει τα καλώδια στη θέση τους δεν είναι πολύ δυνατό. Και ο αντάπτορας που έλιωσε στο βίντεο και έπιασε την ακραία αυτή θερμοκρασία, δεν είχε τοποθετηθεί πλήρως.

Συνολικά, η ομάδα του GamersNexus αφιέρωσε εβδομάδες δοκιμάζοντας κάθε θεωρία, καταλήγοντας πως το λιώσιμο δε σχετίζεται με τους προμηθευτές των καλωδίων ή με το πόσα είναι συνδεδεμένα στον αντάπτορα. Η πιθανότερη αιτία για όλα, λοιπόν, είναι το πόσο έχει εισαχθεί το βύσμα από τους χρήστες, ενώ το κανάλι επισήμανε πως το ίδιο μπορεί να συμβεί και αν στη σύνδεση υπάρχουν και ξένα αντικείμενα. Αναλυτικότερα, μικροπλαστικά μπορεί εύκολα να συσσωρευθούν μέσα στις επαφές από τις πολλές συνδέσεις και αποσυνδέσεις, οδηγώντας ομοίως σε επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες.

Για περισσότερα, μπορείτε να δείτε την εξαιρετικά αναλυτική έρευνα μέσα από τον player που ακολουθεί.