Το πρώτο ψηφιακό έθνος: Πώς μια ολόκληρη χώρα θα σωθεί χάρη στο metaverse

Κινδυνεύει από την κλιματική αλλαγή και ενεργοποιεί ένα σχέδιο “διάσωσης“
18 Νοεμβρίου 2022 09:18
Το πρώτο ψηφιακό έθνος: Πώς μια ολόκληρη χώρα θα σωθεί χάρη στο metaverse

To Tuvalu (Τουβαλού) είναι ένα κράτος στον κεντρικό Ειρηνικό, από τα πλέον απομονωμένα και μικρά του πλανήτη. Βρίσκεται 1.050 χλμ βόρεια από τα Νησιά Φίτζι και αποτελείται από εννέα κοραλλιογενείς βραχονησίδες μήκους 579 χλμ, ενώ η συνολική του έκταση είναι λίγο μεγαλύτερη από τα 26 τ.χλμ. 

Η ύπαρξή του κυριολεκτικά απειλείται από την κλιματική αλλαγή και την ολοένα αυξανόμενη στάθμη της θάλασσας, που θα έχει ως αποτέλεσμα να βυθιστεί ολοκληρωτικά στο μέλλον. Έτσι την περασμένη Τρίτη, ο Υπουργός Εξωτερικών του Τουβαλού, Simon Kofe, ανακοίνωσε το σχέδιο διάσωσής του. Μιλώντας στο συνέδριο COP27 για το κλίμα γνωστοποίησε ότι το Tuvalu θα γίνει το πρώτο ψηφιακό έθνος, καθώς θα ανέβει αυτούσιο στο metaverse για να διατηρηθεί μελλοντικά ο πολιτισμός και η ιστορία του

"Την ώρα που το έδαφός μας εξαφανίζεται, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να γίνουμε το πρώτο ψηφιακό έθνος του κόσμου. Η γη μας, ο ωκεανός μας και ο πολιτισμός μας είναι τα πιο σημαντικά περιουσιακά στοιχεία του λαού μας. Και για να τα κρατήσουμε ασφαλείς από κινδύνους, ανεξάρτητα από τι συμβεί στον πραγματικό κόσμο, θα τα μεταφέρουμε στο cloud." ήταν η δήλωση του Kofe. 

H στροφή ενός ολόκληρου λαού στο metaverse και τον ψηφιακό κόσμο για να διατηρηθεί είναι κάτι το πρωτοφανές στην ιστορία και είναι ένα σχέδιο -σύμφωνα με τον Kofe- που λαμβάνει υπόψιν και το "χειρότερο δυνατό σενάριο". Αυτό είναι να δημιουργηθεί ένα ψηφιακό αντίγραφο (ψηφιακό σωσία αλλιώς) του Tuvalu στο Metaverse για να διατηρηθούν τα πανέμορφα νησιά του, με το σκεπτικό ότι έτσι θα "μπορεί να λειτουργήσει πλήρως ως ένα ανεξάρτητο κράτος" την ώρα που ο πληθυσμός του θα χρειαστεί να μεταναστεύσει σε άλλο μέρος

Το 2007 η κυβέρνηση των νησιών έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις κλιματικές αλλαγές και επεσήμανε τον κίνδυνο να βυθιστούν τα νησιά στη θάλασσα, εξαιτίας αυτών των αλλαγών.

Πρόκειται για το τρίτο μικρότερο σε πληθυσμό κράτος στον κόσμο, μετά το Βατικανό και το Ναούρου. Ο πληθυσμός του (κατατάσσεται 231η), σύμφωνα με την απογραφή του 2012, είναι 10.782 κάτοικοι.