Βρέθηκε κάμερα εξερευνητή του 1937 σε παγετώνα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Οι επιστήμονες προσπαθούν να εμφανίσουν το φιλμ
12 Νοεμβρίου 2022 11:31
Βρέθηκε κάμερα εξερευνητή του 1937 σε παγετώνα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Το 1937, ο χαρτογράφος και εναέριος φωτογράφος, Bradford Washburn, βρέθηκε σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην παγωμένη περιοχή Yukon του Καναδά, επιχειρώντας να ανέβει στο όρος Lucania. Αναγκάστηκε λοιπόν να εγκαταλείψει την αποστολή, αφήνοντας πίσω τον εξοπλισμό του για να σωθεί. Μία ομάδα επιστημόνων 85 χρόνια μετά, ανακάλυψε το θαμμένο στο χιόνι εξοπλισμό του, στον απομακρυσμένο παγετώνα Walsh.

Το “κυνήγι” διήρκησε τρεις εβδομάδες.

Ήμουν αισιόδοξος αλλά ήξερα πως ήταν σαν να ψάχνουμε μία βελόνα στα άχυρα. Πολλά μπορούν να συμβούν σε έναν παγετώνα μέσα σε 85 χρόνια.

Οι επιστήμονες χαρτογράφησαν τον παγετώνα για να περιορίσουν τα σημεία στα οποία μπορεί να βρίσκεται ο εξοπλισμός καθώς κινείται με τα χρόνια. Η αναζήτηση ήταν επίπονη και κουραστική, καθώς η ομάδα βρέθηκε στην τοποθεσία με σκι και snowboard.

Είχαμε μια ιδέα για το πού να ξεκινήσουμε την αναζήτηση, αλλά τίποτα ακριβές. Καλύψαμε πολλά χιλιόμετρα ανεβοκατεβαίνοντας στον παγετώνα. Δεν μπορούσαμε να το βρούμε.

Η ομάδα όντως δε βρήκε τίποτα, μέχρι τη δεύτερη επίσκεψή τους δύο μήνες μετά. Την τελευταία μέρα της αποστολής, ένα μέλος είχε μια νέα θεωρία για το πού έπρεπε να ψάξουν.

Ο παγετώνας Walsh είναι ένας σπάνιος τύπος παγετώνα που κινείται ταχύτερα από άλλους. Όντως λοιπόν, ο εξοπλισμός βρέθηκε 5 χιλιόμετρα παρακάτω από την τοποθεσία αναζήτησης και συνολικά 22 χιλιόμετρα από εκεί που ο Washburn τον είχε εγκαταλείψει.

Μερικές εβδομάδες αργότερα, μία ομάδα αρχαιολόγων έφτασε στον παγετώνα για να ανακτήσει τα αντικείμενα. Ανάμεσα σε αυτά, βρέθηκε και η εναέρια Fairchild F-8 κάμερα, με το φιλμ να βρίσκεται ακόμα μέσα. Οι επιστήμονες τώρα ελπίζουν να μπορέσουν να εμφανίσουν το φιλμ για να σώσουν τις εικόνες που κατέγραψε.

Οι φωτογραφίες μπορεί να βοηθήσουν τους επιστήμονες να καταλάβουν καλύτερα πώς κινούνται οι παγετώνες. Αν συνδυαστούν οι πληροφορίες με δορυφορικά δεδομένα, θα βρούμε με ακρίβεια αν και πώς η ροή του συγκεκριμένου παγετώνα έχει αλλάξει τις τελευταίες οκτώ δεκαετίες.