Avatar 2: Ο James Cameron χρησιμοποιεί ένα "απλό hack" για να πετύχει υψηλότερα frames

Οι ειδικές HFR προβολές του Avatar: The Way of the Water θα έχουν μια πρωτοπορία
07 Οκτωβρίου 2022 08:23
Avatar 2: Ο James Cameron χρησιμοποιεί ένα "απλό hack" για να πετύχει υψηλότερα frames

Το Avatar 2 θα προβάλλεται εκτός από 3D και σε HFR (High Frame Rate) εκδόσεις των 48FPS παρόλο που δεν είναι ένα ιδιαίτερα διαδομένο φορμάτ. Ωστόσο ο οραματιστής σκηνοθέτης James Cameron βρήκε ένα κόλπο για να φέρει τα υψηλότερα καρέ ανά δευτερόλεπτο ακόμη και στους συμβατικούς προβολείς των κινηματογράφων για το Avatar: The Way of Water

Κατά τη διάρκεια του Busan International Film Festival, ο Cameron έδωσε το παρών μέσω βιντεοκλήσης και αποκάλυψε το "απλό hack" που ενσωμάτωσε στην παραγωγή του ούτως ώστε να γυρίσει το Avatar 2 με τα καρέ που ήθελε. Παραδέχτηκε πως το γύρισμα σε HFR έχει τεχνικούς περιορισμούς: 

Χρησιμοποιούμε το HFR για να βελτιώσουμε το 3D εκεί όπου θέλουμε μια αυξημένη αίσθηση παρουσίας, όπως κάτω από το νερό ή σε ορισμένες από τις ιπτάμενες σκηνές. Για πλάνα με ανθρώπους που απλά στέκονται και μιλάνε, το υψηλό frame rate λειτουργεί εναντίον μας επειδή δημιουργεί ένα είδος υπερρεαλισμού σε σκηνές που είναι πιο καθημερινές, πιο φυσιολογικές. Και μερικές φορές χρειαζόμαστε αυτή την κινηματογραφική αίσθηση των 24fps.

Μπορούν οι κινηματογράφοι να υποστηρίξουν μεταβλητό ρυθμό καρέ, αλλάζοντας μπρος-πίσω μέσα στην ταινία μεταξύ 24fps και 48fps; Η απάντηση είναι όχι, απλά την τρέχουν στα 48fps. Σε οποιοδήποτε σημείο της σκηνής που θέλουμε στα 24fps, απλά διπλασιάζουμε τα καρέ. Και έτσι, στην πραγματικότητα δείχνουν το ίδιο καρέ δύο φορές, αλλά ο θεατής δεν το βλέπει έτσι. Και έτσι, απλά χρησιμοποιούμε ουσιαστικά ένα απλό hack για να χρησιμοποιήσουμε την πλατφόρμα υψηλού ρυθμού καρέ που ήδη υπάρχει".

Στο παρελθόν, η τριλογία του The Hobbit του Peter Jackson επιχείρησε να προβάλλει σε ένα mainstream κοινό τα 48fps αλλά η αποδοχή δεν ήταν η αναμενόμενη κυρίως λόγω του ότι χανόταν σε πολλά σημεία η κινηματογραφική αισθητική και το υψηλό κόστος των HFR projectors. 

Avatar: Η επανακυκλοφορία εδραιώνει ίσως για πάντα τον βασιλιά του box office

Λίγα λόγια για το Avatar 2

Η σύνοψη του Avatar: Way of the Water έχει ως εξής: 

Το Avatar: The Way of Water διαδραματίζεται πάνω από 10 χρόνια μετά τα γεγονότα της πρώτης ταινίας και ξεκινά να διηγείται την ιστορία της οικογένειας των Sully (Jake, Neytiri και των παιδιών τους), τα βάσανα που τους ακολουθούν, τα άκρα που θα φτάσουν για να παραμείνουν ασφαλείς, τις μάχες που θα δώσουν για να παραμείνουν ζωντανοί και τις τραγωδίες που θα υπομένουν. 

Στο sequel πρωταγωνιστούν οι: Zoe Saldana, Sam Worthington, Sigourney Weaver, Stephen Lang, Cliff Curtis, Joel David Moore, CCH Pounder, Edie Falco, Jemaine Clement, Giovanni Ribisi, και Kate Winslet.

Πρόσφατα έκανε και μερικές δηλώσεις για το 3D λέγοντας πως δεν έχει πεθάνει

Η 4Κ HDR επανακυκλοφορία του Avatar κυκλοφορεί ήδη στις αίθουσες. Επίσης, το Avatar: The Way of Water θα κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες στις 15 Δεκεμβρίου 2022.