O James Cameron λέει πως "το 3D δεν έχει πεθάνει", ενόψει του Avatar 2

Εξηγεί πως τώρα άρχισε να γίνεται ευρέως αποδεκτό
15 Σεπτεμβρίου 2022 11:47
O James Cameron λέει πως "το 3D δεν έχει πεθάνει", ενόψει του Avatar 2

Θυμάστε την εποχή που το Avatar του 2009 ξεκίνησε την επανάσταση του 3D τόσο στον κινηματογράφο όσο και στις τηλεοράσεις; Ήταν μια εποχή που οι ταινίες είτε γυρίζονταν είτε μετατρέπονταν σε 3D τη μια πίσω από την άλλη, με χαρακτηριστικά παραδείγματα επιτυχημένων 3D ταινιών τα "Alice in Wonderland, "Gravity" και "Life of Pi". 

Πλέον οι 3D κυκλοφορίες δεν είναι αυτό που λέμε κοινώς "must", δεν είναι απαραίτητη και ο κόσμος δεν καίγεται για να βάζει γυαλιά στην αίθουσα. Ωστόσο, ο δημιουργός και σκηνοθέτης του Avatar, James Cameron διαφωνεί με αυτή τη στάση και σε μια νέα του συνέντευξη για την προώθηση της επανακυκλοφορίας του Avatar, έκανε μια τολμηρή δήλωση για το 3D. 

"Το 3D μοιάζει να είναι τελειωμένο για πολύ κόσμο, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Μόλις τώρα το αποδέχθηκε ο κόσμος. Τώρα έχει γίνει απλώς ένα κομμάτι των επιλογών σας όταν πάτε στο σινεμά για να δείτε μια μεγάλη blockbuster ταινία. Θα το συγκρίνω με τις έγχρωμες ταινίες. Όταν βγήκαν οι πρώτες έγχρωμες ταινίες ήταν μεγάλο γεγονός. Ο κόσμος πήγαινε στο σινεμά για να τις δει επειδή ήταν έγχρωμες. Έτσι τον καιρό του Avatar ο κόσμος πήγαινε στο σινεμά για να δει ταινίες επειδή ήταν 3D. Νομίζω ότι είχε αντίκτυπο στο πως οι ταινίες προβάλλονταν, που μόλις τώρα έχει λάβει την ευρεία αποδοχή και είναι κομμάτι του πνεύματος των καιρών."

Έκανε και ιδιαίτερη μνεία στις 3D ταινίες και τον τρόπο που το κοινό και οι κριτικοί τις αποδέχτηκαν, όσο και τις 3D κάμερες. Ο θρυλικός δημιουργός αναφέρει χαρακτηριστικά: 

Το "Avatar" κέρδισε το βραβείο καλύτερης κινηματογράφησης με τρισδιάστατη ψηφιακή κάμερα. Καμία ψηφιακή κάμερα δεν είχε κερδίσει ποτέ στο παρελθόν το Όσκαρ Καλύτερης Φωτογραφίας. Στη συνέχεια, δύο από τα τρία επόμενα χρόνια, οι ίδιοι κινηματογραφιστές που κέρδισαν το Όσκαρ χρησιμοποίησαν τις ίδιες κάμερες. Έτσι είχαμε τρία από τα τέσσερα χρόνια, που η Ακαδημία αγκάλιασε την ψηφιακή κινηματογράφηση. Και οι τρεις από αυτές τις ταινίες ήταν σε 3D.

Συμφωνείτε με την άποψη του Cameron πως τώρα πλέον το 3D έγινε αποδεκτό; Μπορεί το Avatar 2 να φέρει ξανά τη μόδα του 3D; Πείτε μας στα σχόλια. 

Η 4Κ HDR επανακυκλοφορία του Avatar θα βγει στις αίθουσες στις 22 Σεπτεμβρίου. Επίσης, το Avatar: The Way of Water θα κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες στις 15 Δεκεμβρίου 2022.