Κάννες 2022: Το ‘Triangle of Sadness’ που γυρίστηκε στην Ελλάδα κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα

Η λίστα με όλους τους φετινούς νικητές
29 Μαΐου 2022 08:49
Κάννες 2022: Το ‘Triangle of Sadness’ που γυρίστηκε στην Ελλάδα κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα

Ο σουηδός σκηνοθέτης Ruben Östlund έρχεται να προσθέσει έναν ακόμη Χρυσό Φοίνικα στη συλλογή του, αφού μετά το ‘Το Τετράγωνο’ του 2017, η νέα του ταινία, το ‘Τρίγωνο της Θλίψης’ κατάφερε και αυτή με τη σειρά της να ξεχωρίσει στο Φεστιβάλ των Καννών 2022 (Festival de Cannes).

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί πως ο μεγάλος νικητής της βραδιάς, το ‘Triangle of Sadness’ είναι μια σατιρική ταινία που έχει γυριστεί στη χώρα μας και πρόκειται μάλιστα για ελληνική συμπαραγωγή της εταιρείας Heretic. Κατά κύριο λόγο τα γυρίσματα της ταινία έλαβαν χώρα στην Χιλιαδού της Εύβοιας το 2020.

Φυσικά, η τελετή λήξης που πραγματοποιήθηκε πριν μερικές ώρες και η οποία φιλοξενήθηκε στο γεμάτο κόσμο αυτή τη χρονιά Παλαί τίμησε διάφορες ακόμη ταινίες, αλλά και ηθοποιούς. Όσον αφορά το βραβείο του καλύτερου ηθοποιού, αυτό το κέρδισε ο Song Gang-ho για την ερμηνεία του στην ταινία ‘Broker’ του Ιάπωνα σκηνοθέτη Hirokazu Kore'eda. Πρόκειται για τον Νοτιοκορεάτη ηθοποιό που πρωταγωνίστησε πρόσφατα στο Οσκαρικό Parasite, όντας μάλιστα ένας από τους αγαπημένους ηθοποιούς του Bong Joon-ho. Μάλιστα, και αυτή τη φορά ο Song Gang-ho αναλαμβάνει το ρόλο ενός απατεώνα/εγκληματία, αφού στην ταινία παίζει το ρόλο ενός άνδρα που κλέβει βρέφη και τα πουλά στην μαύρη αγορά.

Περνώντας στο βραβείο της καλύτερης ηθοποιού, αυτό το κέρδισε η Ιρανή ηθοποιός Zahra "Zar" Amir Ebrahimi, η οποία είχε αναγκαστεί να φύγει από το Ιράν για τη Γαλλία το 2008 έπειτα από ένα σεξουαλικό σκάνδαλο. Συγκεκριμένα, η ηθοποιός κατάφερε να ξεχωρίσει για την ερμηνεία της στο θρίλερ του ‘Holy Spider’ του σκηνοθέτη Ali Abbasi.

Μάλιστα, παραλαμβάνοντας το βραβείο της, ευχαρίστησε τη Γαλλία που την δέχθηκε, τονίζοντας:

Απόψε έχω την αίσθηση ότι είχα ένα πολύ μεγάλο ταξίδι πριν φτάσω εδώ σε αυτή τη σκηνή, ένα ταξίδι που σημαδεύτηκε από ταπεινώσεις, είπε μεταξύ άλλων.

Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί πως σε δύο κατηγορίες είχαμε και ισοπαλίες, όπως για παράδειγμα στο βραβείο της κριτικής επιτροπής, η οποία αποφάσισε να ξεχωρίσει τελικά δύο ταινίες. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε αναλυτικά τη λίστα με όλους τους νικητές.

Χρυσός Φοίνικας: “Triangle of Sadness” του Ruben Östlund

Grand Prix: “Close” του Lukas Dhont ΚΑΙ “Stars at Noon” του Claire Denis

Ειδικό Βραβείο για την 75η επέτειο των Καννών: Jean-Pierre and Luc Dardennes, “Tori and Lokita”

Βραβείο Κριτικής Επιτροπής: “Eo” ΚΑΙ “Le Otto Montagne”

Καλύτερη Ηθοποιός: Zar Amir Ebrahimi, “Holy Spider”

Καλύτερος Hθοποιός: Song Kang Ho, “Broker”

Καλύτερος Σκηνοθέτης: Park Chan-wook, “Decision to Leave”

Καλύτερο Σενάριο: “Boy from Heaven”

Camera d’Or: “War Pony,” σκηνοθετημένα από τους Gina Gammell και Riley Keough

Χρυσός Φοίνικας Ταινίας μικρούς μήκους“The Water Murmurs”