Κι όμως στην Κίνα άλλαξαν την εμβληματική τελευταία σκηνή του Fight Club

Γιατί τα πάντα πρέπει να συμμορφώνονται με το κομμουνιστικό καθεστώς...ακόμη και ο David Fincher
25 Ιανουαρίου 2022 19:33
Κι όμως στην Κίνα άλλαξαν την εμβληματική τελευταία σκηνή του Fight Club

Πριν καν ξεκινήσετε να διαβάζετε τι συνέβη να σας σταματήσουμε και να πούμε πως αν δεν έχετε παρακολουθήσει ακόμα το "Fight Club", κάντε μια χάρη στον εαυτό σας. Εσείς που το έχετε παρακολουθήσει θα γνωρίζετε πως η ταινία του 1999 δια χειρός David Fincher όχι μόνο συγκαταλέγεται σε μια από τις κορυφαίες όλων των εποχών, με ένα εντελώς "mindf***k" τέλος, αλλά έχει και μια από τις εμβληματικότερες τελευταίες σκηνές. 

Το φινάλε, λοιπόν, που ο Tyler Durden του Edward Norton βάζει μπουρλότο στις πολυεθνικές με απώτερο σκοπό να διαγράψει τα χρέη όλου του κόσμου, θέλησε να αλλάξει η κινεζική κυβέρνηση. Βλέπετε η ταινία μόλις έγινε διαθέσιμη στην streaming υπηρεσία της χώρας Tencent Video μόνο που τα τελευταία λεπτά της ταινίας υπέστησαν λογοκρισία. 

Έτσι η βόμβα και η επική σκηνή με το Where is my Mind των Pixies που την ντύνει μουσικά δεν σκάνε ποτέ. Αντιθέτως στη θέση της υπάρχει μια καρτέλα που απλά ενημερώνει τους θεατές ότι οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν τον Tyler Durder: 

"Χάρη στο στοιχείο που άφησε πίσω ο Tyler, η αστυνομία μπόρεσε να διελευκάνει το σχέδιό του και συνέλαβε όλους τους κακοποιούς, ενώ απέτρεψαν επιτυχώς τη βόμβα από το να εκραγεί. Μετά τη δική ο Tyler κλείστηκε σε ψυχιατρική κλινική όπου έλαβε περίθαλψη. Πήρε εξιτήριο από την κλινική το 2012" γράφει η λεζάντα όπως τη μετέφρασε το Vice. 

Είναι πάγια τακτική για τις ταινίες που κυκλοφορούν στην Κίνα να εναρμονίζονται με τους κανόνες, τις απόψεις και τα ήθη του Κομμουνιστικού Κόμματος, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα πολλές ταινίες να αλλάζουν αρκετές σκηνές τους. Το παράδειγμα του Fight Club όπου ένα ολόκληρο φινάλε αλλάζει δραματικά δε συνέβη ξανά.  

Tags: