Ο Harvey Weinstein απειλούσε τον Hayao Miyazaki για την "Πριγκίπισσα Μονονόκε"

Τι αποκάλυψε στέλεχος του Studio Ghibli
03 Ιουνίου 2020 10:05
Ο Harvey Weinstein απειλούσε τον Hayao Miyazaki για την "Πριγκίπισσα Μονονόκε"

Την κακή φήμη του Harvey Weinstein έρχεται να επιβεβαιώσει για ακόμη μια φορά μια πραγματική ιστορία που ήρθε στην επιφάνεια. Για την ιστορία πρόκειται για τον περιβόητο πρώην μεγαλοπαραγωγό του Χόλιγουντ, που καταδικάστηκε πρόσφατα σε 23 χρόνια φυλάκιση, όντας κατηγορούμενος για μια σειρά βιασμών, η οποία σόκαρε τον καλλιτεχνικό κόσμο και ξεκίνησε το κίνημα του #MeToo

Το εν λόγω περιστατικό εκτυλίχθηκε μεταξύ του Weinstein και του Studio Ghibli του Hayao Miyazaki. Λίγο πριν εκπνεύσουν τα 90s, το Princess Mononoke ετοιμαζόταν να βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες και η εταιρία διανομής του ήταν η Miramax Films του Weinstein. Όταν το στούντιο και ο Weinstein είδαν το φιλμ του Miyazaki που διαρκούσε 135 λεπτά, σκέφτηκαν πως είναι πολύ μεγάλη και ζήτησαν να κοπεί στα 90 λεπτά. 

Το ζουμί της υπόθεσης αποκαλύπτει σε ένα απομνημόνευμά του ο Steve Alpert, που εκείνο τον καιρό εργαζόταν στο διεθνές παράρτημα του Studio Ghibli. Μάλιστα, λέγεται πως είχε προηγηθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών να κυκλοφορήσει η ταινία ως έχει και να μην κοπούν σκηνές. Ο Miyazaki σαφώς και αρνήθηκε να κάνει περικοπές στην "Πριγκίπισσα Μονονόκε" και το αφεντικό της Miramax έγινε πυρ και μανία. 

Ο Alpert που διαχειριζόταν την μεταξύ επικοινωνία δέχθηκε τηλεφώνημα από έναν έξω φρενών Weinstein που του έλεγε ωρύοντας: 

Εάν δεν τον κάνεις να κόψει τη γ***η ταινία του δε θα ξαναδουλέψεις ποτέ ξανά σε αυτή τη βιομηχανία! Με κατάλαβες; Ποτέ! 

Η ιστορία φυσικά και δικαίωσε τον θρυλικό ιάπωνα δημιουργό, ο οποίος δεν άκουσε τις "συμβουλές" του Weinstein και κυκλοφόρησε την ταινία του όπως ήθελε. 

Στους κύκλους της βιομηχανίας του Χόλιγουντ, ο Weinstein ήταν γνωστός και ως "Harvey Scissorhands" (Χάρβεϊ ο Ψαλιδοχέρης) καθώς ήταν πολλές οι περιπτώσεις που προσπάθησε να μοχλεύσει σκηνοθέτες ούτως ώστε να... πετσοκόψουν τις ταινίες τους. Μερικές από αυτές ήταν με το Snowpiercer του Bong Joon-ho, όπου ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης αναγκάστηκε να πει ένα αθώο ψέμα για να κρατήσει μια σκηνή στο φιλμ του. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος του, ο πρώην παραγωγός ήθελε να κόψει 25 λεπτά διαλόγου από το φιλμ του, που θα είχαν ως αποτέλεσμα να μην έχει συνοχή η πλοκή. Συγκεκριμένα, όμως, μισούσε μια σκηνή όπου ο πρωταγωνιστής ξεκοιλιάζει ένα ψάρι:

Ο Harvey τη μισούσε. "Γιατί ψάρι; Θέλουμε δράση εδώ πέρα!" έλεγε. Είχα πονοκέφαλο εκείνη τώρα και σκέφτηκα "τώρα τι να κάνω;" οπότε είπα ξαφνικά: "Harvey αυτή η σκηνή σημαίνει πολλά για μένα". 

Ο σκηνοθέτης είπε ψέμματα πως το ψάρι ήταν ένα προσωπικό σύμβολό του και του θύμιζε τον πατέρα του που ήταν ψαράς, με τον Harvey τελικά να τον αφήνει να κρατήσει τη σκηνή λέγοντας πώς "Η οικογένεια είναι το πιο σημαντικό πράγμα". Ωστόσο, αυτό δεν ήταν αρκετό καθώς οι πιέσεις του Weinstein για περισσότερες περικοπές καθόλο το διάστημα του μοντάζ του Snowpiercer, οδήγησαν στο να "τιμωρήσει" το φιλμ, πετώντας το σε ένα μικρότερο στούντιο διανομής που ασχολούνταν με ανεξάρτητες παραγωγές τη Radius.