Το ‘Roma’ κατακτά μία τριάδα Όσκαρ

Υπερισχύοντας θριαμβευτικά έναντι άλλων, εξίσου δυνατών συμμετοχών
25 Φεβρουαρίου 2019 08:28
Το ‘Roma’ κατακτά μία τριάδα Όσκαρ

Το Roma του Alfonso Cuarón έφυγε με τον Χρυσό Λέοντα από το 75ο Διεθνές Φεστιβάλ της Βενετίας εισπράττοντας από κοινό και κριτικούς διθυραμβικά σχόλια μέχρι να φτάσει τελικά σήμερα πια ως ένας από τους μεγάλους νικητές στην 91η Τελετή των Βραβείων της Ακαδημίας όπου και διακρίθηκε με 3 Όσκαρ, αυτά της Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Διεύθυνσης Φωτογραφίας και Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Ο εν λόγω ταλαντούχος δημιουργός με την πιο πρόσφατη αυτή δουλειά του βαμμένη με ασπρόμαυρους τόνους κατάφερε να κερδίσει το παραπάνω στοίχημα στον εν λόγω κινηματογραφικό θεσμό, εγείροντας όμως και κάποια ερωτήματα σχετικά με το ότι αξιόλογοι συνυποψήφιοι, όπως λ.χ το  The Favourite του Γιώργου Λάνθιμου, δεν είχαν την τιμητική που θα προσδοκούσε κανείς έστω σε κάποια από τις προαναφερθείσες κατηγορίες.

Οι άλλες συμμετοχές στην Κατηγορία Καλύτερης Σκηνοθεσίας ήταν ο Spike Lee για το BlacKkKlansman, ο Paweł Pawlikowski για το Cold War και ο Adam McKay για το Vice. Στην κατηγορία Διεύθυνσης Φωτογραφίας είδαμε επίσης τα ονόματα του  Łukasz Żal για το Cold War, του Robbie Ryan για την Ευνοούμενη, του Caleb Deschanel για το Never Look Away και του Matthew Libatique για το A Star Is Born.

Τέλος, όσον αφορά το βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, ο Javier Bardem πραγματοποίησε την απονομή στα ισπανικά καταδικάζοντας την απόφαση του Donald Trump για χτίσιμο τείχους στα σύνορα Η.Π.Α. και Μεξικού. Στη συγκεκριμένη Κατηγορία, διαγωνίζονταν ακόμη το Capernaum της Nadine Labaki,  εκπροσωπώντας τον Λίβανο, το Cold War του Paweł Pawlikowski για λογαριασμό της Πολωνίας, το Never Look Away του Florian Henckel von Donnersmarck από μεριάς της Γερμανίας, και το Shoplifters του Hirokazu Kore-eda από την Ιαπωνία.