Ο επινίκιος λόγος της Frances McDormand ήταν όλα τα λεφτά!

Η πρωταγωνίστρια του ‘Three Billboards’ ξεχώρισε στην φετινή Απονομή
05 Μαρτίου 2018 13:02
Ο επινίκιος λόγος της Frances McDormand ήταν όλα τα λεφτά!

Η Frances McDormand , η φετινή νικήτρια του Ά Γυναικείου Ρόλου των Όσκαρ, παρέλαβε το βραβείο της για το Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, δίνοντας έναν επικό λόγο και ευχαριστώντας όλους όσους στάθηκαν δίπλα της και κυρίως την αδερφή της, Dorothy, κατά την διάρκεια του συγκεκριμένου κινηματογραφικού εγχειρήματος αλλά και της καριέρας της γενικότερα.

Αφού ανέβηκε επί σκηνής για να της δώσουν το Χρυσό της Αγαλματίδιο το οποίο είναι το 2ο που προσθέτει στο ενεργητικό της μετά το Fargo, απευθύνθηκε προς όλες τις απανταχού παρούσες στην αίθουσα γυναίκες από τον χώρο του θεάματος, καλώντας αρχικά την Meryl Streep να πανηγυρίσει μαζί της την νίκη της και έπειτα όλες τις υπόλοιπες καλλιτέχνιδες της 7ης Τέχνης, δημιουργούς, παραγωγούς, σεναριογράφους, συνθέτριες, ενδυματολόγους κ.ά να γιορτάσουν μαζί της αυτήν την τόσο ξεχωριστή στιγμή. Περιχαρής και εμφανώς συγκινημένη δήλωσε μεταξύ άλλων:

Έχω να πω κάποια πράγματα. Ευχαριστώ τον Martin McDonagh – κοίτα τί έκανες! Είμαστε ένα τσούρμο αναρχικοί, αλλά τα καταφέρνουμε καλά. Μη μας μιλάτε μόνο απόψε στο πάρτι, προσκαλέστε μας στα γραφεία σας ή ελάτε εσείς στα δικά μας όποτε σας βολεύει να συνομιλήσουμε για τη δουλειά μας.

Ένα θερμό χειροκρότημα αντήχησε εντός του Dolby Theatre και φυσικά δεν έλειψαν τα ενθουσιώδη σχόλια αλλά και οι έπαινοι προς το πρόσωπό της! Η ίδια ολοκλήρωσε τις ευχαριστίες της με την φράση: «Με δύο λέξεις θα σας αφήσω απόψε, ‘ισότιμη συγκατάταξη’» (‘inclusion rider’).

Δεν ήταν λίγοι όσοι έσπευσαν να αναζητήσουν τί εννοούσε  με αυτό το κλείσιμο η μούσα των Αδερφών Cohen. Να σημειωθεί ότι εν προκειμένω, η έκφραση αυτή συμπεριλαμβάνεται στα συμβόλαια που κλείνουν οι εταιρείες παραγωγής συμβολικού περιεχομένου ως δέσμευση του να διευκολύνουν την καλύτερη εφικτή διαχείριση όσον αφορά τον σεβασμό σε δικαιώματα που έχουν να κάνουν με το φύλο, την εθνικότητα κ.ά, με σκοπό να εξασφαλίζεται ποικιλομορφία και το γόνιμο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης σε κάθε πόστο του κλάδου. Οπότε δόθηκε έμφαση στην ανάγκη στον τομέα της υποκριτικής, της σκηνοθεσίας, του μοντάζ και της παραγωγής να υπάρχει πιο δίκαιη και ισότιμη εκπροσώπηση όσον αφορά τις γυναίκες-συντελεστές και την προέλευση κάποιου.