Το White Sun, η ξενόγλωσση ταινία του Νεπάλ που διαγωνίζεται στα Όσκαρ

Ένα πολεμικό δράμα βάζει πλώρη για το Χρυσό Αγαλματίδιο
21 Αυγούστου 2017 13:56
Το White Sun, η ξενόγλωσση ταινία του Νεπάλ που διαγωνίζεται στα Όσκαρ

To Nepal επέλεξε το ιστορικό δράμα Seto Surya (“White Sun”) του Deepak Rauniyar, για να διαγωνιστεί στην κατηγορία καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας στην 90η Τελετή Απονομής των Βραβείων Όσκαρ.

Υπό το σήμα της Louverture, της εταιρείας  του Danny Glover η παραγωγή αυτή τοποθετείται χρονικά την περίοδο του εμφυλίου στο Νεπάλ, μίας αιματηρής σύγκρουσης που μαινόταν από το 1996 έως το 2006, και η υπόθεση επικεντρώνεται σε έναν πρώην Μαοϊστή επαναστάτη που πασχίζει να επανενταχθεί στην τοπική του κοινότητα και να ξαναστήσει γέφυρα επικοινωνίας με την οικογένειά του.

To film έκανε αρχικά πρεμιέρα στο Φεστιβάλ της Βενετίας τον περασμένο χρόνο και έπειτα κυκλοφόρησε σε κινηματογραφικές διοργανώσεις του Τορόντο, του Μπουζάν, του Palm Springs και άλλων συναφών δρώμενων της Μεγάλης Οθόνης, αποσπώντας στο μεταξύ διάφορα βραβεία και διακρίσεις. Την διεθνή διανομή της ταινίας ανέλαβε η The Match Factory.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Deadline, ο Rauniyar, επιβεβαίωσε ότι το White Sun θα εκπροσωπήσει το Νεπάλ στα Όσκαρ. Ο διοργανωτής του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Τορόντο, ο  Cameron Bailey δήλωσε χαρακτηριστικά πως το White Sun: “Επικαλείται την αναταραχή ενός ολόκληρου έθνους, δείχνοντας πως τα σημάδια του πολέμου δεν θεραπεύονται ποτέ, ακόμα και πολύ καιρό μετά τη λήξη της σύγκρουσης”.

Το Νεπάλ έλαβε στο παρελθόν υποψηφιότητα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1999, με το Caravan. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθούν επίσημα και οι αντίστοιχες συμμετοχές από όλον τον κόσμο. Τα αποτελέσματα για το ποιες θα διαγωνιστούν τελικά εν προκειμένω θα δημοσιευθούν σε μία λίστα τον Δεκέμβριο. Να σημειωθεί εδώ ότι η τελετή των Όσκαρ θα λάβει χώρα στις 4 Μαρτίου του 2018.