Ο Κρίστοφερ Νόλαν διαφωνεί με τον όρο “βιογραφική ταινία“

O σκηνοθέτης του Oppenheimer εξηγεί τις σκέψεις του γύρω από το είδος των βιογραφικών ταινιών
01 Νοεμβρίου 2023 11:23
Ο Κρίστοφερ Νόλαν διαφωνεί με τον όρο “βιογραφική ταινία“

Το Oppenheimer κατάφερε στο πέρας της κινηματογραφικής του πορείας να γίνει η πιο επιτυχημένη βιογραφική ταινία όλων των εποχών, ξεπερνώντας το ρεκόρ του Bohemian Rhapsody, με εισπράξεις $945 εκατομμυρίων παγκοσμίως.

Για τον Christopher Nolan, όμως, που σκηνοθέτησε τη βιογραφική ταινία του Ρόμπερτ Όπενχάιμερ, δημιουργού της ατομικής βόμβας, δεν τη σχεδίασε ποτέ με αυτό το είδος κατά νου. Ποτέ δεν ήταν μια βιογραφική ταινία για τον σκηνοθέτη των "Inception" και "Interstellar" γιατί πολύ απλά ο εγκέφαλός του δεν λειτουργεί έτσι. 

Στο πλαίσιο ενός event του City University στη Νέα Υόρκη, ο Νόλαν απέρριψε εντελώς τη σημασία και το concept του όρου "βιογραφική ταινία" εξηγώντας: "Υπάρχει μια τάση στη βιογραφία μετά τον Φρόιντ να αποδίδεις τα χαρακτηριστικά του ατόμου με το οποίο έχεις να κάνεις στη γενετική του από τους γονείς του. Είναι μια πολύ περιορισμένη άποψη ενός ατόμου. Αν γράφεις ένα βιβλίο 500 ή 1.000 σελίδων, υπάρχει τρόπος να το ισορροπήσεις με την ατομικότητα και τις εμπειρίες του. Όταν το συμπιέζεις και το απογυμνώνεις στην απολύτως απαραίτητη απλότητα ενός σεναρίου, τότε είναι εξαιρετικά περιοριστικό".

Και συνέχισε εξηγώντας τη σκέψη του: 

Εδώ είναι που η έννοια της βιογραφίας σε απογοητεύει εντελώς ως είδος. Δεν είναι ένα χρήσιμο είδος. Μου αρέσει να δουλεύω σε χρήσιμα είδη. Σε αυτή την ταινία... είναι μια ληστρική ταινία όπως αυτή ισχύει για το Σχέδιο Μανχάταν και ένα δικαστικό δράμα όπως αυτό ισχύει για τις ακροαματικές συνεδριάσεις σε θέματα ασφαλείας. Είναι πολύ χρήσιμο να εξετάζω τις συμβάσεις αυτών των ειδών και πώς μπορούν να τραβήξουν το κοινό και πώς μπορούν να μου παρέχουν επικοινωνία με το κοινό".

"Η βιογραφική ταινία είναι κάτι που αφορά μια ταινία που δεν καταγράφεται με δραματικό τρόπο. Δεν μιλάμε για τον "Λόρενς της Αραβίας" ως βιογραφική ταινία. Δεν μιλάμε για τον 'Πολίτη Κέιν' ως βιογραφική ταινία. Είναι μια ταινία περιπέτειας. Είναι μια ταινία για τη ζωή κάποιου. Δεν είναι χρήσιμο είδος, όπως δεν είναι και το δράμα. Δεν σου δίνει κάτι για να κρατηθείς". πρόσθεσε επίσης. 

Στα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να γίνει διαθέσιμο το Oppenheimer για να το δείτε από την άνεση του σπιτιού σας, σε ψηφιακή η 4K Blu-Ray/ DVD μορφή. 

Η ταινία ολοκλήρωσε την box office διαδρομή της με εισπράξεις άνω των $945 εκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως, κάτι που αποτελεί επίτευγμα για ένα βιογραφικό φιλμ διάρκειας 3 ωρών και R-rated (ακατάλληλο για ανηλίκους). Κατάφερε να γίνει η πιο επιτυχημένη εμπορικά βιογραφική ταινία όλων των εποχών, σπάζοντας το ρεκόρ του "Bohemian Rhapsody".

Θεωρείται ως ένα από τα φαβορί της κούρσας των Βραβείων Όσκαρ του 2024 σε όλες τις μεγάλες κατηγορίες όπως Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α' Ανδρικού, Β' Ανδρικού, Β' Γυναικείου, Διασκευασμένου Σεναρίου, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, Μοντάζ, Ειδικών Εφέ, Ήχου, Soundtrack και Φωτογραφίας. 

Το εκπληκτικό και all-star cast του Oppenheimer περιλαμβάνει ονόματα όπως: Cillian Murphy, Emily Blunt, Florence Pugh, Robert Downey Jr., Matt Damon, Rami Malek, Benny Safdie, Josh Hartnett, Gary Oldman, Dane DeHaan, Jack Quaid, Gustaf Skarsgard, Matthew Modine. Το cast συμπληρώνουν κι άλλα ηχηρά ονόματα όπως οι: Dylan Arnold, David Krumholtz, Alden Ehrenreich, David Dastmalchian, Olli Haaskivi, Jason Clarke, James D’Arcy, Michael Angarano, Guy Burnet, Danny Deferrari, Matthias Schweighöfer, Harrison Gilbertson, Emma Dumont και Devon Bostick.