Oppenheimer: Η θυσία που έκανε ο Christopher Nolan για να σώσει το budget της ταινίας

Αποδεικνύοντας πόσο ευρηματικός είναι
30 Αυγούστου 2023 00:44
Oppenheimer: Η θυσία που έκανε ο Christopher Nolan για να σώσει το budget της ταινίας

Σας είχαμε μεταφέρει πως ο Christopher Nolan γύρισε το Oppenheimer σε χρόνο-ρεκόρ με απίστευτους ρυθμούς εντός του πλατό σε λιγότερο από 60 μέρες, πράγμα που για μια ταινία που λέγεται ότι κόστισε πάνω από $100 εκατομμύρια δολάρια -ο Nolan είχε αναφέρει ότι άγγιξε τα $180 εκατομμύρια- είναι ένας πραγματικός άθλος. 

Ο Nolan όμως είχε σχεδιάσει πως θα γύρισε για πολύ παραπάνω καιρό τη νέα του ταινία, αλλά για να σώσει το budget της και να μην...εκτοξευθεί και αρχίζει να δέχεται τηλεφωνήματα από την Universal Pictures, έκανε μια απαραίτητη θυσία. 

Την αποκάλυψη έκανε η σκηνογράφος Ruth De Jong στο πλαίσιο του "Team Deakins" podcast όπου είπε πως ο Nolan έκοψε 30 μέρες από το πρόγραμμα των γυρισμάτων, με σκοπό να βάλει αυτά τα χρήματα του budget στα σκηνικά και τα εξωτερικά γυρίσματα. Αρχικά η ταινία είχε προγραμματιστεί να γυριστεί μέσα σε 85 ημέρες. "Έμοιαζε σα να γυρίζουμε μια $100 εκατομμυρίων ανεξάρτητη παραγωγή. Ο Chris ήθελε τα γυρίσματα να γίνουν κατά μήκος των ΗΠΑ... μόνο τα αεροπορικά εισιτήρια και το να μεταφέρουμε το συνεργείο σε όλα τα μέρη θα ήταν πανάκριβα. Χωρίς καν ακόμη να βάλω στη μέση τη κατασκευή τους Λος Άλαμος που δεν υπήρχε. Εκεί άρχισε να μοιάζει αδύνατον να γίνει η ταινία" είπε η De Jong. 

Συνεχίζοντας την άγνωστη αυτή ιστορία από τα παρασκήνια η De Jong είπε: "Και τότε ο Chris είπε: Ξέχνα τα λεφτά. Ας σχεδιάσουμε αυτό που θέλουμε". Κι αυτό ακριβώς κάναμε, και κατά την πρώτη μελέτη του προϋπολογισμού της πόλης μου ήταν 20 εκατομμύρια δολάρια. Ο Chris είπε, "Ναι, όχι. Σταματήστε.' Είχαμε αυτό το τεράστιο λευκό μοντέλο και άρχισα να βγάζω κτίρια από αυτό, για να μην αναφέρω ότι θέλαμε να γυρίσουμε στη Νέα Υόρκη και στο Νιου Τζέρσεϊ και στο Μπέρκλεϊ και στο Λος Άντζελες και στο Νέο Μεξικό". 

Τότε ο Nolan έδειξε την ευρηματικότητά του να λύνει προβλήματα σαν ένας ικανότατος σκηνοθέτης και έκανε "το πιο απίστευτο πράγμα" ούτως ώστε "να επιτύχει όλες τις επιθυμητές όψεις και σχέδια". Της είπε μόνο ότι "πάει να διαβάσει τα μαθήματά του" και έφυγε. Η Ruth συνέχισε λέγοντας: 

"Ο Τομ, ο εκτελεστικός παραγωγός, είπε: 'Ρουθ, δεν μπορείς να πας στο Μπέρκλεϊ, δεν μπορείς να το κάνεις αυτό. Αλλά πρέπει να πάμε στο Μπέρκλεϊ. Αυτό είναι το Οπενχάιμερ!.Οι παραγωγοί ρωτούσαν τι θα μπορούσα να κάνω από την πλευρά μου για να συρρικνώσω [τον προϋπολογισμό]. Τότε ο Τομ έρχεται στο γραφείο μου και μου λέει: 'Ο Κρις θα το γυρίσει σε 55 ημέρες'. Αυτά είναι πολλά χρήματα που μας επιστρέφονται! Σε εκείνο το σημείο αισθάνεσαι ότι πρέπει να κάνω κάτι παραπάνω από αυτό, επειδή απλά πήγε και έδωσε τις μέρες του. Αυτός, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, ξέρει τι θέλει να κάνει κάθε μέρα και πώς θέλει να το κάνει και πηγαίνει από τις 85 στις 55 ημέρες".

Έτσι απελευθερώθηκε ο απαραίτητος προϋπολογισμός και έχτισαν με οικονομικό τρόπο το Los Alamos στην έρημο του Νέου Μεξικού, ενώ o Nolan υποχώρησε και στο ότι τα τμήματα της Ουάσινγκτον έπρεπε να γυριστούν στο Νέο Μεξικό. Αυτό έγινε διότι ο Nolan και η παραγωγή δεν είχαν άδεια για να γυρίσουν σε πραγματικά κυβερνητικά κτίρια της Ουάσινγκτον. 

Έχοντας ξεπεράσει πλέον τα $777.2 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις παγκοσμίως, η νέα βιογραφική ταινία σκηνοθεσίας Christopher Nolan, κατάφερε να μπει σε ένα ακόμη Top 5 άκρως επιτυχημένων ταινιών. Όντας μια R-rated (ακατάλληλη για ανηλίκους) ταινία συγκαταλέγεται πλέον και ως μια από τις πέντε πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες αυτής της ηλικιακής ταξινόμησης

Η περίληψη της ταινίας αναφέρει: "Σε σενάριο και σκηνοθεσία του Κρίστοφερ Νόλαν, το Οπενχάιμερ είναι ένα επικό θρίλερ που σπρώχνει το κοινό στο παράδοξο του αινιγματικού ανθρώπου που πρέπει να ρισκάρει να καταστρέψει τον κόσμο για να τον σώσει."

Το εκπληκτικό και all-star cast του Oppenheimer περιλαμβάνει ονόματα όπως: Cillian Murphy, Emily Blunt, Florence Pugh, Robert Downey Jr., Matt Damon, Rami Malek, Benny Safdie, Josh Hartnett, Gary Oldman, Dane DeHaan, Jack Quaid, Gustaf Skarsgard, Matthew Modine. Το cast συμπληρώνουν κι άλλα ηχηρά ονόματα όπως οι: Dylan Arnold, David Krumholtz, Alden Ehrenreich, David Dastmalchian, Olli Haaskivi, Jason Clarke, James D’Arcy, Michael Angarano, Guy Burnet, Danny Deferrari, Matthias Schweighöfer, Harrison Gilbertson, Emma Dumont και Devon Bostick.

Το Oppenheimer προβάλλεται ήδη στους ελληνικούς κινηματογράφους.