Αρνητικό ρεκόρ για την Pixar στο box office το άνοιγμα της νέας ταινίας της, “Elemental“

Το εμπορικό ντεμπούτο του Elemental απογοήτευσε
20 Ιουνίου 2023 15:40
Αρνητικό ρεκόρ για την Pixar στο box office το άνοιγμα της νέας ταινίας της, “Elemental“

Αρνητικό ρεκόρ για τη φιλμογραφία της Pixar από εμπορικής πλευράς, σημείωσε η νέα της ταινία με τίτλο "Elemental" που έκανε πρεμιέρα την περασμένη Πέμπτη στις κινηματογραφικές αίθουσες, με το εμπορικό ντεμπούτο της να απογοητεύει. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του box office που μεταδίδουν τα THR, Deadline και Reuters, η νέα ταινία κινουμένων σχεδίων της Pixar δεν ξεπέρασε καν το όριο των $30 εκατομμυρίων δολαρίων στο πρώτο τριήμερό της στις ΗΠΑ, καθώς έφερε περί τα $29.6 εκατομμύρια. Αυτή η απόδοση αποτελεί ένα αρνητικό ρεκόρ για την Pixar, καθώς είναι το δεύτερο χειρότερο εμπορικό ντεμπούτο ταινίας του στούντιο, μετά την πρώτη στην ιστορία της, το "Toy Story" του 1995, το οποίο τότε είχε κάνει εισπράξεις της τάξης των $29.1 εκατομμυρίων. Βέβαια το νούμερο αυτό είναι υπολογισμένο χωρίς τον πληθωρισμό, καθώς σήμερα το αντίστοιχο ποσό θα ήταν άνω των $50 εκατομμυρίων. 

Συνολικά στο πρώτο τετραήμερο, το Elemental έβγαλε περί τα $33.3 εκατομμύρια στις ΗΠΑ και διεθνώς κοντά στα $16 εκατομμύρια φτάνοντας τα $49.2 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως στο σύνολο των εισπράξεών της. Την ίδια ώρα η ταινία της Pixar γνώρισε και ανταγωνισμό με το The Flash της DC που επίσης δεν τα πήγε καθόλου καλά στο box office, παρά το ότι βρέθηκε στην κορυφή του εβδομαδιαίου chart. 

Η γενική αίσθηση και οι εντυπώσεις που επικρατούν μέχρι στιγμής για την ταινία όμως είναι θετικές, καθώς βάσει του "θερμόμετρου" του Rotten Tomatoes οι κριτικές βρίσκονται στο 76% και το σκορ του κοινού στο 92%. Αναλυτές λένε πως ίσως με το word of mouth αυτή η εμπορική επίδοση να αναπηδήσει. Μερικοί λόγοι που συνέβη αυτό είναι γιατί πλέον ο κόσμος και οι οικογένειες που θα δουν κυρίως αυτές τις ταινίες κινουμένων σχεδίων περιμένουν να τις δουν "δωρεάν' από το Disney Plus με την άνεση του καναπέ τους. 

Μάλιστα, ο CEO της Pixar και θρυλικός σκηνοθέτης των ταινιών της, Pete Docter είχε παραδεχτεί το φαινόμενο αυτό σε συνέντευξή του στο Variety λέγοντας: "Είναι πολύ πιο ακριβό το να πάει μια οικογένεια τεσσάρων μελών σε έναν κινηματογράφο, όταν γνωρίζουν ότι αν περιμένουν θα βγει τελικά στην πλατφόρμα."

Η νέα ταινία των Disney Pixar, διαδραματίζεται στην Element City, όπου οι κάτοικοι της φωτιάς, του νερού, της γης και του αέρα ζουν μαζί. Η ιστορία μάς μιλάει για τη Φλόγα (Ember - Leah Lewis), μια σκληρή, εύστροφη και φλογερή νεαρή γυναίκα, της οποίας η φιλία με έναν διασκεδαστικό, εύθυμο τύπο που ονομάζεται Νηρέας (Wade - Mamoudou Athie), την κάνει να αμφισβητεί τις πεποιθήσεις της για τον κόσμο που ζουν.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους των Ember και Wade δανείζουν τις φωνές τους οι Leah Leeis και Mamoudou Athie αντίστοιχα. Τη σκηνοθεσία του "Elemental" ανέλαβε ο βετεράνος της Pixar, Peter Sohn, γνωστός για το "The Good Dinosaur" του 2015, ενώ το σενάριο υπογράφει η Brenda Hsueh. Αξίζει να αναφέρουμε ότι την μουσική της ταινίας επιμελείται ο θρυλικός Thomas Newman.

Στην ελληνική μεταγλώττιση ακούγονται οι: Κλέλια Ανδριολάτου, Ορέστης Χαλκιάς, Άλκης Ζερβός, Μυρτώ Αλικάκη, Βίβιαν Κοντομάρη, Παναγιώτα Βλαντή, Γιώργος Τσουμάνης, Κώστας Φιλίππογλου, Μαρία Ζερβού, Ντίνος Σούτης, Χρήστος Θάνος, Τίτος Γρηγορόπουλος, Χρήστος Θάνος, Αλεξάνδρα Ηλία, Δανάη Νικολάτου.

Το Elemental ("Στο Στοιχείο Τους" στα ελληνικά) προβάλλεται ήδη τους ελληνικούς κινηματογράφους.