Avatar 2: Το τεράστιο ποσό που χρειάζεται στο box office για να μη “μπει μέσα“

“Γιατί είναι γ******α τρομερά ακριβή ταινία“ όπως αποκαλύπτει ο James Cameron
22 Νοεμβρίου 2022 18:34
Avatar 2: Το τεράστιο ποσό που χρειάζεται στο box office για να μη “μπει μέσα“

O ντόρος γύρω από το Avatar 2 ή "Avatar: The Way of Water" όπως είναι επίσημα εντείνεται καθώς απομένει περίπου ένας μήνες και κάτι ημέρες μέχρι την παγκόσμια πρεμιέρα του. Αρκετά δημοσιεύματα έχουν αναφέρει το πόσο ακριβή παραγωγή είναι μιας και πρακτικά αναπτύσσεται από το 2013 επί εποχής 20th Century Fox και μετέπειτα Disney. 

Πόσο κόστισε όμως η παραγωγή του Avatar 2; Τα μέχρι στιγμή δημοσιεύματα και βάσει τα όσα έχει δηλώσει ο σκηνοθέτης και δημιουργός James Cameron, λένε πως κόστισε γύρω στα $250 εκατομμύρια, αλλά ο ίδιος δεν έχει αποκαλύψει το ακριβές νούμερο. 

Όταν το GQ Magazine τον ρώτησε για το budget του sequel του Avatar είπε πως είναι μια "γα*****α τρομερά ακριβή ταινία". Μάλιστα όταν παρουσίασε το πλάνο του ο Cameron στους ιθύνοντες των Disney και 20th Century Fox τους είχε προειδοποιήσει πως πρόκειται για "τη χειρότερη επιχειρηματική κίνηση στην ιστορία του σινεμά". 

Τώρα βάσει των νέων υπολογισμών του Cameron γνωρίζουμε ότι για να μη μπει μέσα πρέπει να φέρει στο box office ένα πραγματικά δυσθεώρητο ποσό: "πρέπει να βγει ως η 3η-4η πιο εμπορική ταινία όλων των εποχών. Αυτό είναι το ψυχολογικό όριο. Έτσι θα τα βγάλει πέρα." 

Αυτό το λέει καθώς τα $250 εκατ. αφορούν μόνο το κόστος παραγωγής, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα κόστη για την προώθηση και το marketing που στην περίπτωση της Disney φτάνουν ιλιγγιώδη ποσά. Για παράδειγμα το διαφημιστικό budget του πρώτου Avatar έφτασε 

Τα νούμερα των πιο επιτυχημένων εμπορικά ταινιών (χωρίς να έχουν προσαρμοστεί για τον πληθωρισμό) λένε πως το πρώτο Avatar του 2009 είναι η πιο επιτυχημένη με $2.9 δισεκατομμύρια, στη 2η θέση βρίσκεται το Avengers: Endgame με $2.7 δισ. και ο "Τιτανικός" πάλι του James Cameron στην τρίτη θέση με $2.1 δισεκατομμύρια. 

Με απλούς αριθμούς για να μη "μπει μέσα" το Avatar 2 πρέπει να βγάλει πάνω από $2 δις δολάρια στο box office. Με άλλα λόγια θα πρέπει να ξεπεράσει το Avengers: Infinity War ($2.05 δισ.) στην 5η θέση και το Star Wars: The Force Awakens ($2.07 δισ.) στην 4η θέση για να ξεπεράσει τον βασικό του στόχο. 

Στην μετά-πανδημική εποχή του box office του οποίου το μέγεθος έχει αναμφίβολα συρρικνωθεί, μόνο δύο πρόσφατες ταινίες δίνουν ελπίδες στο εγχείρημα του Avatar: The Way of Water. Αυτές είναι το Spider-Man: No Way Home που έφτασε τα $1.9 δισ. και το "Top Gun: Maverick" με $1.4 δισεκατομμύρια, το οποίο είναι και η πιο επιτυχημένη εμπορικά ταινία του 2022 μέχρι σημερα. 

Λίγα λόγια για το Avatar 2

Η σύνοψη του Avatar: The Way of Water έχει ως εξής: 

Το Avatar: The Way of Water διαδραματίζεται πάνω από 10 χρόνια μετά τα γεγονότα της πρώτης ταινίας και ξεκινά να διηγείται την ιστορία της οικογένειας των Sully (Jake, Neytiri και των παιδιών τους), τα βάσανα που τους ακολουθούν, τα άκρα που θα φτάσουν για να παραμείνουν ασφαλείς, τις μάχες που θα δώσουν για να παραμείνουν ζωντανοί και τις τραγωδίες που θα υπομένουν. 

Στο sequel πρωταγωνιστούν οι: Zoe Saldana, Sam Worthington, Sigourney Weaver, Stephen Lang, Cliff Curtis, Joel David Moore, CCH Pounder, Edie Falco, Jemaine Clement, Giovanni Ribisi, και Kate Winslet.

Το AvatarThe Way of Water θα κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες στις 15 Δεκεμβρίου 2022.