Ο  Σαουδάραβας Πρίγκιπας θα ρίξει $37 δις στο gaming για να αγοράσει publisher!

Αποκαλύφθηκαν τα φιλόδοξα σχέδιά του
30 Σεπτεμβρίου 2022 11:17
Ο  Σαουδάραβας Πρίγκιπας θα ρίξει $37 δις στο gaming για να αγοράσει publisher!

Όπως φαίνεται, πέρα από τις Embracer, Microsoft, Sony και Tencent, ένας ακόμη μεγάλος παίκτης ετοιμάζεται να ρίξει λεφτά…με το τσουβάλι, για εξαγορές στη gaming βιομηχανία. Ο λόγος γίνεται για τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Mohammed bin Salman, ο οποίος ήδη έχει κάνει τεράστιες επενδύσεις.

Συγκεκριμένα, μέσα από το Savvy Gaming, τη θυγατρική του Public Investment Fund (PIF) της χώρας, ο Σαουδάραβας σκοπεύει να ξοδέψει 13 δισεκατομμύρια δολάρια για την απόκτηση και την ανάπτυξη μιας ηγετικής publishing εταιρίας, "για να γίνει στρατηγικός συνεργάτης". Συνολικά, οι επενδύσεις θα ξεπεράσουν τα 37 δισεκατομμύρια δολάρια, αφού πέρα από την αγορά κάποιου publisher, θα αφιερωθούν άλλα 18 δισεκατομμύρια δολάρια για μικρότερες εξαγορές.

Απώτερος στόχος είναι να γίνει η Σαουδική Αραβία ένα παγκόσμιο hub για το gaming, με φιλόδοξα πλάνα για ίδρυση τουλάχιστον 250 gaming εταιριών και άνοιγμα 39,000 σχετικών θέσεων εργασίας.

Μιλώντας στο εγχώριο μέσο SPA, ο πρίγκιπας Mohammed bin Salman δήλωσε:

Το Savvy Games Group αποτελεί μέρος της φιλόδοξης στρατηγικής μας με στόχο να καταστήσουμε τη Σαουδική Αραβία το απόλυτο παγκόσμιο κέντρο για τον τομέα των παιχνιδιών και των esports μέχρι το 2030.

Αξιοποιούμε το ανεκμετάλλευτο δυναμικό σε όλο τον τομέα των esports και των παιχνιδιών για να διαφοροποιήσουμε την οικονομία μας, να προωθήσουμε την καινοτομία στον τομέα και να επεκτείνουμε περαιτέρω τις προσφορές ψυχαγωγίας και esports διοργανώσεων σε όλο το Βασίλειο.

Για την ιστορία, αυτές οι νέες επενδύσεις θα συνεχίσουν το τεράστιο σερί του πρίγκιπα, ο οποίος νωρίτερα φέτος, πάντα μέσα από το Public Investment Fund του, απέκτησε το περίπου 8% του Embracer Group, καθώς και το 5% των Capcom και Nexon, ξοδεύοντας συνολικά πάνω από $1 δισεκατομμύριο, σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ του Bloomberg.

Συγχρόνως, στις αρχές του Απριλίου είχε εξαγοράσει το 96% της ιστορικής gaming εταιρίας SNK, ενώ το Δεκέμβριο του 2020 το fund εξαγόρασε και μετοχές των Activision Blizzard, Electronic Arts και Take-Two για πάνω από $3 δισεκατομμύρια. Έτσι, αναμένεται να επωφεληθεί αρκετά αν η εξαγορά της πρώτης από τη Microsoft ολοκληρωθεί επιτυχώς. Τέλος, στα μέσα του Μαΐου ο Σαουδάραβας πρίγκιπας έγινε και ο πέμπτος μεγαλύτερος μέτοχος της Nintendo, ανεβάζοντας το ποσοστό του σε 5%.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Public Investment Fund αναφέρεται πως είναι καθοριστικής σημασίας για το στόχο του πρίγκιπα Mohammed bin Salman να κάνει τη σαουδαραβική οικονομία λιγότερο εξαρτημένη από τα έσοδα που προέρχονται από τις εξαγωγές πετρελαίου.

 

Tags: