Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας συνεχίζει τις gaming εξαγορές με ακόμη $1 δισεκατομμύριο

Με σημαντικό μερίδιο σε έναν από τους κολοσσούς της βιομηχανίας
08 Ιουνίου 2022 14:29
Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας συνεχίζει τις gaming εξαγορές με ακόμη $1 δισεκατομμύριο

O Σαουδάραβας πρίγκιπας Mohammed bin Salman συνεχίζει να ρίχνει λεφτά με το τσουβάλι σε διάφορες gaming εταιρίες, επενδύοντας στη βιομηχανία ακόμη $1 δισεκατομμύριο.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, μέσα από το Savvy Gaming, τη θυγατρική του Public Investment Fund (PIF) της χώρας, ο Σαουδάραβας θα γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος του Embracer Group με ποσοστό περίπου 8%.

Μιλώντας σχετικά, ο ιδρυτής και CEO του Embracer Group, Lars Wingefors, τόνισε:

Η επένδυση του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων του Ομίλου Savvy Gaming μάς δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε να εκτελούμε τη στρατηγική μας προληπτικά και από μια θέση ισχύος σε όλη την παγκόσμια βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών.

Τα τελευταία χρόνια, οι εταιρείες με έδρα τη Σαουδική Αραβία έχουν γίνει ένας από τους πιο σημαντικούς επενδυτές στην παγκόσμια αγορά του gaming. Μάλιστα, οι χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής είναι από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στον κόσμο όσον αφορά το gaming, με έσοδα 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021 και περισσότερους ενεργούς παίκτες από τις ΗΠΑ και τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Σε περίπτωση που δε γνωρίζετε, η Embracer είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες της βιομηχανίας, έχοντας στην κατοχή της την THQ Nordic (Darksiders, Destroy All Humans!, κ.α.), την Saber Interactive (Evil Dead: The Game, World War Z, κ.α.), την Koch Media (Saints Row, Metro, Dead Island, Chivalry, κ.α.), την Gearbox Entertainment (Borderlands), την Dark Horse Comics, την Coffee Stain (Valheim, Goat Simulator, κ.α.) και πολλές ακόμη θυγατρικές, με συνολικά πάνω από 100 στούντιο και 14 χιλιάδες υπαλλήλους σε 45 διαφορετικές χώρες.

Μάλιστα, η Embracer έχει συμφωνήσει να προσθέσει στο δυναμικό της και τα δυτικά στούντιο της Square Enix, εξαγοράζοντας έτσι την Crystal Dynamics και το Tomb Raider IP, καθώς και την Eidos-Montréal και το Deus Ex.

Για την ιστορία, η εν λόγω επένδυση συνεχίζει το σερί του πρίγκιπα, ο οποίος νωρίτερα φέτος, πάντα μέσα από το Public Investment Fund του, εξαγόρασε το 5% των Capcom και Nexon, ξοδεύοντας συνολικά πάνω από $1 δισεκατομμύριο, σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ του Bloomberg.

Συγχρόνως, στις αρχές του Απριλίου είχε εξαγοράσει το 96% της ιστορικής gaming εταιρίας SNK, ενώ το Δεκέμβριο του 2020 το fund εξαγόρασε και μετοχές των Activision Blizzard, Electronic Arts και Take-Two για πάνω από $3 δισεκατομμύρια. Έτσι, αναμένεται να επωφεληθεί αρκετά αν η εξαγορά της πρώτης από τη Microsoft ολοκληρωθεί επιτυχώς. Τέλος, στα μέσα του Μαΐου ο Σαουδάραβας πρίγκιπας έγινε και ο πέμπτος μεγαλύτερος μέτοχος της Nintendo, ανεβάζοντας το ποσοστό του σε 5%.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Public Investment Fund αναφέρεται πως είναι καθοριστικής σημασίας για το στόχο του πρίγκιπα Mohammed bin Salman να κάνει τη σαουδαραβική οικονομία λιγότερο εξαρτημένη από τα έσοδα που προέρχονται από τις εξαγωγές πετρελαίου.

Tags: