Ο Σαουδάραβας Πρίγκιπας ετοιμάζει τεράστια τεχνολογική επένδυση $40 δις!

Και μάλλον μπορείτε να μαντέψετε τον κλάδο
20 Μαρτίου 2024 13:13
Ο Σαουδάραβας Πρίγκιπας ετοιμάζει τεράστια τεχνολογική επένδυση $40 δις!

Μέσα στους τελευταίους μήνες σας έχουμε ενημερώσει για τις πολυάριθμες επενδύσεις που έχει κάνει Σαουδάραβας πρίγκιπας Mohammed bin Salman στο κλάδο του gaming, αγοράζοντας σημαντικά ποσοστά εταιριών όπως η EA, η Nintendo και η Take-Two. Τώρα, μέσα από το Public Investment Fund (PIF) της χώρας ετοιμάζει μια ακόμη τεράστια επένδυση στο χώρο της τεχνολογίας, αλλά όχι στο gaming αυτή τη φορά!

Περνώντας σε λεπτομέρειες, το μέσο New York Times μεταφέρει πως η κυβέρνηση της χώρας από τη Μέση Ανατολή σχεδιάζει την δημιουργία ενός νέου fund για να επενδύσει στην τεχνητή νοημοσύνη. Συγκεκριμένα, σκοπεύει να διαθέσει έως και 40 δισεκατομμύρια δολάρια! Αν οι πληροφορίες αυτές ισχύουν, αυτό θα καταστήσει τη Σαουδική Αραβία τον μεγαλύτερο επενδυτή στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Εκπρόσωποι της Σαουδικής Αραβίας ανέφεραν σε πιθανούς συνεργάτες ότι η χώρα επιθυμεί να υποστηρίξει μια σειρά από start-ups που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένων και κατασκευαστών chips. Μάλιστα, είναι ανοιχτή να επενδύσει και στα πανάκριβα data centers που απαιτούνται για την εκπαίδευση των AI μοντέλων.

Αξίζει να σημειωθεί πως στόχος του πρίγκιπα Mohammed bin Salman είναι να κάνει τη σαουδαραβική οικονομία λιγότερο εξαρτημένη από τα έσοδα που προέρχονται από τις εξαγωγές πετρελαίου. Όπως συνέβη και με το gaming λοιπόν, η επένδυση στην AI σηματοδοτεί ακριβώς αυτό.

Για την ιστορία, οι πληροφορίες του New York Times δίνουν περισσότερη βαρύτητα και στις πρόσφατες φήμες που έκαναν το γύρο του διαδικτύου πως ο Sam Altman της OpenAI και ο Elon Musk της xAI αναζητούν επενδυτές στη Μέση Ανατολή. Βέβαια, ο Musk αρνήθηκε δημόσια τις φήμες αυτές πριν κάποιες εβδομάδες.