Η Microsoft έστειλε γράμμα στη Sony για τη μοίρα του Call of Duty στο PlayStation

Νέα στοιχεία στα φώτα της δημοσιότητας
03 Σεπτεμβρίου 2022 00:18
Η Microsoft έστειλε γράμμα στη Sony για τη μοίρα του Call of Duty στο PlayStation

Έπειτα από μήνες σχετικής ησυχίας, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πραγματοποιηθεί ραγδαίες εξελίξεις που σχετίζονται με την κολοσσιαία εξαγορά της Activision Blizzard από το Xbox. Για παράδειγμα, όπως σας ενημερώσαμε στις αρχές του Αυγούστου, το Διοικητικό Συμβούλιο Οικονομικής Άμυνας (CADE) της Βραζιλίας έδωσε στα φώτα της δημοσιότητας διάφορα επίσημα έγγραφα που περιλάμβαναν ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο αυτό μάθαμε για τους ισχυρισμούς του Xbox πως το PlayStation προσπαθεί ενεργά να βάλει φρένο στην περεταίρω ανάπτυξη του Xbox Game Pass, πληρώνοντας μάλιστα developers παιχνιδιών «blocking rights» για να μην έρθουν ποτέ στη συνδρομητική υπηρεσία στο Game Pass, ενώ το PlayStation από την πλευρά του θέλει να μπλοκάρει την εξαγορά, καθώς θεωρεί πως θα βλάψει τον ανταγωνισμό.

Έπειτα, η συμφωνία των 68,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων συνάντησε ένα νέο εμπόδιο πριν μερικές ώρες, αφού η Competition and Markets Authority (CMA), η ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι έχει μια σειρά από ανησυχίες που πρέπει να διευθετηθούν, ειδάλλως θα προβεί σε βαθύτερη αξιολόγηση για να αποφασίσει αν πλήττεται ο ανταγωνισμός και οι καταναλωτές.

Τώρα, μια ακόμη ενδιαφέρουσα πληροφορία ήρθε στα φώτα της δημοσιότητας. Συγκεκριμένα, μέσα από αποκλειστικό ρεπορτάζ του The Verge μαθαίνουμε πως η Microsoft έστειλε γραπτή επιστολή στη Sony, η οποία αφορά το μέλλον του Call of Duty στην πλατφόρμα. Συγκεκριμένα, στις αρχές του έτους, ο CEO του Microsoft Gaming τμήματος και επικεφαλής του Xbox, Phil Spencer, διαβεβαίωσε γραπτώς τον Jim Ryan, επικεφαλής του PlayStation, πως το Call of Duty θα συνεχίσει να κυκλοφορεί για αρκετά χρόνια ακόμα στο PlayStation, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της ήδη υπάρχουσας marketing συμφωνίας που είχε υπογραφεί πριν την ανακοίνωση της εξαγοράς.

Μιλώντας στο The Verge, ένας αντιπρόσωπος της Microsoft τόνισε:

Τον Ιανουάριο προσφέραμε μια υπογεγραμμένη συμφωνία στη Sony για να εγγυηθούμε το Call of Duty στο PlayStation, με τα ίδια χαρακτηριστικά και το ίδιο περιεχόμενο, για τουλάχιστον αρκετά ακόμη χρόνια, πέραν του τρέχοντος συμβολαίου της Sony. Η προσφορά μας υπερβαίνει κατά πολύ τις τυπικές συμφωνίες της gaming βιομηχανίας.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί πως σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg από τις αρχές του έτους, το PlayStation έχει τα marketing δικαιώματα του Call of Duty μέχρι και το 2024. Άρα, με βάση την επιστολή που μάθαμε ότι έστειλε η Microsoft, το franchise θα παραμείνει στο PlayStation και μετά το πέρας της συμφωνίας αυτής, δηλαδή και το 2025, το 2026 ή ίσως και ακόμη περισσότερο. Φυσικά, δεν τονίζεται πουθενά ρητά, ότι το Call of Duty δε θα γίνει ποτέ αποκλειστικό έπειτα από πολλά χρόνια, αλλά σίγουρα η κίνηση της Microsoft έγινε με φόντο τις εντάσεις των ρυθμιστικών αρχών που απειλούν έντονα την ολοκλήρωση του deal.

Για την ιστορία, σύμφωνα με τα έγγραφα του προαναφερθέντος Βραζιλιάνικου οργανισμού, η Sony ήταν η μοναδική εταιρία της βιομηχανίας που έφερε ισχυρές αντιρρήσεις στην ένωση Xbox και Activision, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως το Call of Duty “είναι ένα απαραίτητο παιχνίδι, ένα blockbuster, ένα AAA που δεν έχει κανέναν ανταγωνιστή”. Όπως φαίνεται, λοιπόν, παρασκηνιακά το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, με τους δύο κολοσσούς να παλεύουν για το franchise.