Ο Warren Buffett πιστεύει στο Xbox-Activision και ρίχνει περισσότερα εκατομμύρια

Έκανε ξανά νέα επένδυση
18 Αυγούστου 2022 08:18
Ο Warren Buffett πιστεύει στο Xbox-Activision και ρίχνει περισσότερα εκατομμύρια

Η κολοσσιαία εξαγορά της Activision Blizzard από το Xbox βρίσκεται στο επίκεντρο των gaming συζητήσεων το τελευταίο διάστημα, αφού όπως σας ενημερώσαμε πρόσφατα, το Διοικητικό Συμβούλιο Οικονομικής Άμυνας (CADE) της Βραζιλίας έδωσε στα φώτα της δημοσιότητας διάφορα επίσημα έγγραφα που περιλάμβαναν ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο αυτό μάθαμε για τους ισχυρισμούς του Xbox πως το PlayStation προσπαθεί ενεργά να βάλει φρένο στην περεταίρω ανάπτυξη του Xbox Game Pass, πληρώνοντας μάλιστα developers παιχνιδιών «blocking rights» για να μην έρθουν ποτέ στη συνδρομητική υπηρεσία στο Game Pass, ενώ το PlayStation από την πλευρά του θέλει να μπλοκάρει την εξαγορά, καθώς θεωρεί πως θα βλάψει τον ανταγωνισμό.

Τώρα μια ακόμη ενδιαφέρουσα εξέλιξη έλαβε χώρα. Αναλυτικότερα, όπως μεταφέρει το Reuters, ο θρυλικός επενδυτής Warren Buffett, ο οποίος είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, πιστεύει πως η εξαγορά θα πάρει το πράσινο φως και έτσι συνεχίζει να επενδύει εκατομμύρια. Αναλυτικότερα, μέσα από την Berkshire Hathaway, ο Buffett αύξησε ξανά το μερίδιο του στην Activision Blizzard, το οποίο από 64.3 εκατομμύρια μετοχές, ανέρχεται τώρα σε 68.4 εκατομμύρια. Πλέον η επένδυση κοστολογείται στα 5.3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Φυσικά, αν πράγματι η εξαγορά εγκριθεί, τότε ο Buffett θα γίνει αρκετά πλουσιότερος. Αυτή τη στιγμή η τιμή της μετοχής της Activision κυμαίνεται στα 80 δολάρια, την ώρα που η Microsoft έχει συμφωνήσει η εξαγορά να γίνει για 95 δολάρια ανά μετοχή. Αυτό σημαίνει πως ο Buffett θα βγάλει το λιγότερο 15 δολάρια για την κάθε μετοχή, αφού η πλειοψηφία τους αγοράστηκε σε ακόμη χαμηλότερη τιμή και έτσι τα καθαρά κέρδη του ενδέχεται να ξεπεράσουν το 1 δισεκατομμύριο!

Σε περίπτωση που θέλετε ένα φρεσκάρισμα σχετικά με το timeline του deal, η εξαγορά ανακοινώθηκε στις 18 Ιανουαρίου και βρίσκεται πλέον στη μέση της. Για την ώρα οι μέτοχοι της Activision Blizzard ψήφισαν υπέρ και αυτό που εκκρεμεί είναι η Microsoft να πάρει και τις εγκρίσεις των σχετικών ρυθμιστικών αρχών, όπως είναι το FTC, ο αντίστοιχος φορέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Για την ιστορία, η προηγούμενη κολοσσιαία εξαγορά της Microsoft, η Bethesda, εγκρίθηκε πριν αναλάβει τον έλεγχο του FTC η Lina Khan. H Khan έχει δεσμευτεί να είναι αυστηρότερη με τους τεχνολογικούς γίγαντες, ειδικότερα για να αποτρέψει τις δημιουργίες μονοπωλίων. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, το FTC παρενέβη, μπλοκάροντας την εξαγορά της Arm από την Nvidia έναντι $40 δισεκατομμυρίων. Επομένως, αν η συμφωνία πάρει το πράσινο φως από τον εν λόγω κυβερνητικό οργανισμό, το πιθανότερο είναι πως δε θα βρει κάποιο άλλο αξιοσημείωτο εμπόδιο.

Να σημειωθεί πως στην περίπτωση της Activision Blizzard έχουμε να κάνουμε όχι μόνο με τη μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της gaming βιομηχανίας -και μάλιστα με τεράστια διαφορά-, αλλά και με την μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της Microsoft γενικότερα, αφού στα 68,7 δισεκατομμύρια δολάρια, η συμφωνία ξεπερνά μέχρι και ολόκληρο το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μικρότερων χωρών.