Μέλος του Κογκρέσου των ΗΠΑ σχολιάζει την εξαγορά μαμούθ της Activision Blizzard

Υπάρχει κίνδυνος να θεωρηθεί το Xbox μονοπώλιο;
24 Ιανουαρίου 2022 16:34
Μέλος του Κογκρέσου των ΗΠΑ σχολιάζει την εξαγορά μαμούθ της Activision Blizzard

Πριν μερικές ημέρες, ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία η ανακοίνωση πως η Microsoft ξεκίνησε τις διεργασίες εξαγοράς της Activision Blizzard, μιας εκ των μεγαλύτερων thid-party publishers της βιομηχανίας. Πρόκειται όχι μόνο για τη μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της gaming βιομηχανίας -και μάλιστα με τεράστια διαφορά-, αλλά και για την μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της Microsoft, αφού στα 68,7 δισεκατομμύρια δολάρια ξεπερνά μέχρι και ολόκληρο το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μικρότερων χωρών.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ένα τσουνάμι δηλώσεων και παρασκηνιακών λεπτομερειών ακολούθησε της επίσημης αποκάλυψης. Στο πλαίσιο αυτό και μια φιγούρα από τον κόσμο της πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών σχολίασε την κολοσσιαία εξαγορά.

Ο λόγος γίνεται για τον Jerry Nadler, ο οποίος υπηρετεί ως εκπρόσωπος των ΗΠΑ για τη 10η περιφέρεια του Κογκρέσου της Νέας Υόρκης από το 2013. Ο Nadler, λοιπόν, μέσα από τον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter στάθηκε στο σκάνδαλο που ταλανίζει την Activision Blizzard τους τελευταίους μήνες, τονίζοντας:

Η Activision Blizzard, η οποία ήταν ήδη gaming γίγαντας, έχει δημιουργήσει μια πρακτική εκφοβισμού (bullying) των εργαζομένων της, για να αποφύγει τις ευθύνες της για την ανεξέλεγκτη, κακή συμπεριφορά σεξουαλικής φύσης. Αναμένω ότι αυτή η συμφωνία θα εξεταστεί πολύ προσεκτικά για να διασφαλιστεί ότι δε θα βλάψει τους Αμερικανούς εργαζόμενους ή τον ανταγωνισμό.

Όπως παρατηρήσατε, πέρα από το κλίμα που έχει δημιουργηθεί υπό την ηγεσία της εταιρίας από τον Bobby Kotick, ο οποίος κατηγορείται για περιστατικά κακοποίησης και για το τοξικό εργασιακό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει γενικότερα, ο Nadler στάθηκε και στο θέμα του ανταγωνισμού. Σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του, η συμφωνία θα πρέπει να εξετασθεί πολύ προσεκτικά.

Αυτό γεννά την απορία αν υπάρχει περίπτωση οι φορείς προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού να βάλουν κάποια τρικλοποδιά στα σχέδια της Microsoft, αφού έχουμε πλέον ένα τέτοιο σχόλιο που γίνεται από πολιτικό. Το τι πρόκειται να συμβεί θα το μάθουμε σε μερικούς μήνες από τώρα, αφού η συμφωνία αναμένεται να κλείσει μετά το καλοκαίρι του 2022.

Για την ιστορία, η πρόσφατα εξαγορά της 21st Century Fox από τη Disney (για $71.3 δις) είχε γεννήσει παρόμοιους φόβους περί μονοπωλίου, αλλά εν τέλει ολοκληρώθηκε κανονικά.