Η Microsoft είχε προτείνει στη Nintendo να της φτιάχνει τις κονσόλες πριν κυκλοφορήσει το Xbox

Και μαντέψτε τι απάντησαν οι Ιάπωνες
25 Νοεμβρίου 2021 11:43
Η Microsoft είχε προτείνει στη Nintendo να της φτιάχνει τις κονσόλες πριν κυκλοφορήσει το Xbox

Στις αρχές του έτους είχαν έρθει στα φώτα της δημοσιότητας περισσότερες πληροφορίες για την αποτυχημένη απόπειρα της Microsoft το 1999 να αγοράσει τη Nintendo, πριν τελικά κάνει το δικό της βήμα στο gaming με το Xbox.

Συγκεκριμένα, ο πρώην CEO της Microsoft, Steve Ballmer, είχε ζητήσει από την ομάδα του αρχικού Xbox να προσπαθήσει να αγοράσει τη Nintendo. Αυτό που δε γνωρίζαμε ωστόσο είναι η αντίδραση του ιαπωνικού κολοσσού. Συγκεκριμένα, ο Kevin Bachus, director of third-party relations, τόνισε ότι η Nintendo γελούσε στα μούτρα τους καθόλη τη διάρκεια της συνάντησης.

Τώρα, μέσα από το ψηφιακό μουσείο για τα 20 χρόνια της πλατφόρμας (περισσότερα για το οποίο μπορείτε να μάθετε πατώντας εδώ), η Microsoft έδωσε στα φώτα της δημοσιότητας ένα γράμμα που είχαν ανταλλάξει τότε οι δύο εταιρίες.

Αν και μεγάλο μέρος του γράμματος καλύπτεται από μια λεζάντα, η εισαγωγή του μπορεί να διαβαστεί. Έτσι, βλέπουμε πως χρειάστηκε αρκετή προσπάθεια μόνο και μόνο για να καταφέρει να κανονίσει meeting η Microsoft με τον τότε πρόεδρο της Nintendo, Hiroshi Yamauchi. Αργότερα στο γράμμα, η Microsoft ξεκαθαρίζει πως θα συνεχίζει την ανάπτυξη του Xbox project, προτείνοντας πως θα μπορούσε να κάνει το Dolphin την καλύτερη πλατφόρμα. Φυσικά, το Dolphin είναι η κωδική ονομασία του GameCube.

Έτσι, μια λεπτομέρεια που πολλοί δε γνώριζαν έρχεται τώρα στο προσκήνιο. Αναλυτικότερα, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια εξαγοράς της Nintendo το 1999, όταν τα στελέχη της εταιρίας γελούσαν επί μια ώρα μόνο και μόνο στην ιδέα, οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν. Συγκεκριμένα, υψηλόβαθμα μέλη της Nintendo είχαν ταξιδέψει στην Αμερική τον Ιανουάριο του 2000 για να συζητήσουν μια άλλη πρόταση.

Όπως αποκάλυψε ο τότε head of business development, Bob McBreen, η Microsoft είχε προτείνει στη Nintendo να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Αναλυτικότερα, η Nintendo θα ασχολούνταν με την ανάπτυξη των παιχνιδιών και η Microsoft θα αναλάμβανε το hardware. Μάλιστα, τους είχαν αποκαλύψει τότε τα specs του πρώτου Xbox, το οποίο ήταν ανώτερο τεχνολογικά από το GameCube και το PlayStation 2, κουβαλώντας για πρώτη φορά τεχνολογίες που πλέον θεωρούνται αυτονόητες, όπως σκληρό δίσκο και Ethernet θύρα.

Τελικά και η αυτή η πρόταση έπεσε στο κενό. Η Microsoft συνέχισε μόνη της τις προσπάθειες και εν τέλει κυκλοφόρησε το πρώτο Xbox το Νοέμβριο του 2001. Το πείραμα αποδείχθηκε επιτυχημένο και το Xbox πλέον θεωρείται ένας από τους βασικούς πυλώνες της gaming βιομηχανίας, με τις κονσόλες του να έχουν πουλήσει πολλά εκατομμύρια, καταφέρνοντας να σταθούν δίπλα στις προτάσεις της Nintendo και του PlayStation.