Το νέο PS5 μοντέλο έχει μικρότερη ψύκτρα, αλλά… (ΕΙΚΟΝΕΣ – ΒΙΝΤΕΟ)

Τι συμβαίνει όμως πραγματικά;
30 Αυγούστου 2021 15:34
Το νέο PS5 μοντέλο έχει μικρότερη ψύκτρα, αλλά… (ΕΙΚΟΝΕΣ – ΒΙΝΤΕΟ)

Όπως σας έχουμε ενημερώσει, στα ράφια των καταστημάτων παγκοσμίως, ξεκινώντας με την Ιαπωνία και την Αυστραλία, φτάνει η νέα έκδοση του PS5.

Ο λόγος που η Sony δεν προέβη σε καμία επίσημη ανακοίνωση είναι πως έχουμε να κάνουμε με ένα απλό revision που φέρνει πολύ μικρές αλλαγές. Αντίστοιχα revisions κυκλοφορούσαν τακτικά και για τις προηγούμενες PlayStation κονσόλες στο παρελθόν.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα γνωρίζαμε πως το νέο μοντέλο (κωδική ονομασία CFI-110XX) διαθέτει διαφορετική βίδα για τη βάση στήριξης. Συγκεκριμένα, η βίδα που περιλαμβάνεται στη συσκευασία για την στερέωση της βάσης που είναι απαραίτητη για την οριζόντια και την κάθετη τοποθέτηση του PS5 έχει αλλάξει. Η νέα βίδα πλέον έχει πιο χοντρό κεφάλι, το οποίο μάλιστα έχει και ειδική επιφάνεια για να μπορεί να περιστρέφεται πιο εύκολα με το χέρι. Αυτό σημαίνει πως από εδώ και στο εξής δε θα είναι απαραίτητο στις περισσότερες περιπτώσεις να χρησιμοποιήσετε κατσαβίδι για να στήσετε την κονσόλα, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

Παράλληλα, γνωρίζαμε πως το νέο μοντέλο είναι και κατά 300 γραμμάρια ελαφρύτερο, χωρίς να ξέρουμε σε τι ακριβώς οφείλεται αυτό. Τώρα, ο YouTuber Austin Evans που κατάφερε να βρει την κονσόλα από την ιαπωνική αγορά, ανακάλυψε και το λόγο για το μειωμένο βάρος. Συγκεκριμένα, αποσυναρμολόγωντας το νέο μοντέλο δίπλα-δίπλα με το αρχικό PS5 και ζυγίζοντας το κάθε εξάρτημά τους, εντόπισε πως το σύστημα ψύξης του νέου PS5 είναι μικρότερο.

Αναλυτικότερα, η Sony έχει αφαιρέσει τη μεγάλη επιφάνεια χαλκού από το κάτω μέρος του συστήματος ψύξης, αντικαθιστώντας την με αλουμίνιο. Παράλληλα, η ψύκτρα αυτή καθ’ αυτή είναι εμφανώς μικρότερη. Το τμήμα που βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον επεξεργαστή είναι μικρότερο, καθώς και το μεσαίο που πλέον έχει γίνει μια λεπτή, αλλά λίγο μακρύτερη λωρίδα. Το αριστερό μέρος της ψύκτρας είναι απεναντίας μεγαλύτερο πλέον, αφού έχει αρκετά μεγαλύτερο μήκος, διατηρώντας το ίδιο περίπου πάχος.

Σύμφωνα με μετρήσεις που έκανε ο YouTuber με θερμική κάμερα, ο αεραγωγός στο πίσω μέρος της κονσόλας έχει έως και 5 °C υψηλότερη θερμοκρασία στο νέο PS5 σε σύγκριση πάντα με το αρχικό μοντέλο που ήρθε στην αγορά πέρυσι το Νοέμβριο.

Ωστόσο, δε μπορούμε να γνωρίζουμε ακόμη με ασφάλεια τι συμβαίνει με τις θερμοκρασίες στο chip αυτό καθ’ αυτό. Η αυξημένη θερμοκρασία στον αεραγωγό εξόδου στο πίσω μέρος της κονσόλας μπορεί κάλλιστα να σημαίνει πως το νέο σύστημα ψύξης, ίσως λόγω της διαφορετικής πορείας του αέρα, είναι πιο αποτελεσματικό στο να στέλνει τη θερμοκρασία έξω από τη συσκευή. Αυτός είναι εξάλλου ο απώτερος στόχος κάθε συστήματος ψύξης.

Από την άλλη, η μετάβαση από χαλκό σε αλουμίνιο, υλικό με μικρότερη θερμική αγωγιμότητα, καθώς και το μικρότερο συνολικό μέγεθος της ψύκτρας μπορεί προφανώς να σημαίνει πως η αυξημένη θερμοκρασία στον αεραγωγό εξόδου στο πίσω μέρος της κονσόλας συνδέεται και με αυξημένη εσωτερική θερμοκρασία του κεντρικού APU του PS5.

Βέβαια, ακόμα και στο δεύτερο σενάριο που σίγουρα δεν ακούγεται αρχικά ευχάριστο, οι φόβοι για ομαλή λειτουργία, μειωμένες επιδόσεις και μακροζωία είναι μάλλον τραβηγμένοι.

Τα δεδομένα μέχρι στιγμής δεν επαρκούν για μπορέσουμε να αξιολογήσουμε το αν το νέο μοντέλο έχει καλύτερο ή χειρότερο σύστημα ψύξης, αφού καμιά φορά ακόμα και το ίδιο ακριβώς μοντέλο επεξεργαστή, με το ίδιο σύστημα ψύξης, μπορεί να παράξει διαφορετικές θερμοκρασίες, ανάλογα με τις συνθήκες κατασκευής του. Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό και ως ‘Silicon Lottery’ από τους PC hardware enthusiasts, αφού για παράδειγμα πολλές φορές οι overclocking δυνατότητες ίδιων μοντέλων επεξεργαστών είναι διαφορετικές.

Επιπροσθέτως, αξίζει να σημειωθεί πως στο βίντεο του Austin Evans φαίνεται πως το νέο μοντέλο έχει διαφορετικό ανεμιστήρα. Αυτό που πραγματικά ισχύει είναι πως είναι απλά θέμα τύχης. Έχει παρατηρηθεί από αποσυναρμολογήσεις του αρχικού PS5 μοντέλου πως υπάρχουν διαφορετικές παραλλαγές του ανεμιστήρα. Στο αρχικό PS5 Teardown βίντεο της ίδιας της Sony ο ανεμιστήρας που φαίνεται στο τρίτο λεπτό είναι ίδιος με τον ανεμιστήρα που φαίνεται τώρα στο βίντεο του Austin Evans στο νέο PS5 μοντέλο.

Συμπερασματικά, το νέο PS5 πράγματι έχει μικρότερη ψήκτρα και αντικαθιστά χάλκινα μέρη με αλουμίνιο, ωστόσο η απλή μέτρηση της θερμοκρασίας στο πίσω μέρος της κονσόλας δεν επαρκεί για να καταλήξουμε στο αν το νέο μοντέλο είναι καλύτερο ή χειρότερο, όσον αφορά πάντα την αποτελεσματικότητα του συστήματος ψύξης του. Άλλες αξιοσημείωτες αλλαγές δεν ανακαλύφθηκαν, πέρα από τη διαφορετική εσωτερική συνδεσμολογία του Wi-Fi και φυσικά τη νέα βίδα.

Για την ώρα δε γνωρίζουμε πότε θα έρθει στα ράφια των ελληνικών καταστημάτων η νέα έκδοση του PS5, ενώ ομοίως περιμένουμε για περισσότερες και πιο ενδελεχείς συγκριτικές δοκιμές του συστήματος ψύξης του. Επομένως, για οτιδήποτε νεότερο παραμείνετε συντονισμένοι στο Unboxholics.com