Το PS5 τρέχει πολλά παιχνίδια καλύτερα από το Xbox Series X

Τι δείχνουν οι πρώτες συγκρίσεις;
16 Νοεμβρίου 2020 09:23
Το PS5 τρέχει πολλά παιχνίδια καλύτερα από το Xbox Series X

Παρόλο που το Xbox Series X έμοιαζε δυνατότερο στα χαρτιά, τα πρώτα πραγματικά συγκριτικά δείχνουν μια διαφορετική εικόνα. Συγκεκριμένα, το PlayStation 5 φαίνεται πως αποδίδει καλύτερα σε διάφορα από τα launch παιχνίδια των κονσολών.

Ξεκινώντας με το Devil May Cry V: Special Edition, το Digital Foundry ανέλαβε τη σύγκριση των δύο εκδόσεων και τα ευρήματά του έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αρχικά, τα γραφικά είναι πρακτικά ολόιδια στις δύο κονσόλες και το μόνο που αλλάζει είναι η απόδοση. Αν και η έκδοση του Xbox Series X φαίνεται να αποδίδει ελαφρώς καλύτερα στο Normal και τα Ray Tracing Modes, η PS5 έκδοση έχει σημαντικό πλεονέκτημα στο High Frame-Rate Mode των 120FPS. Υπάρχει μάλιστα μια σκηνή που το Series X αποδίδει μόλις με 65FPS και το PlayStation 5 φτάνει τα 113FPS, οδηγώντας τους εμπειρογνώμονες του Digital Foundry στο συμπέρασμα πως υπάρχει κάποιο θέμα με το port του Series X.

Παίρνοντας τώρα στο Call of Duty: Black Ops Cold War, τη σύγκριση αυτή τη φορά έχει αναλάβει το YouTube κανάλι VG Tech. Τόσο το PS5 όσο και το Xbox Series X κάνουν χρήση Dynamic ανάλυσης στο ray-tracing mode. Η μέγιστη ανάλυση που βρέθηκε και στις δύο κονσόλες ήταν 3840x2160 (4K) και η μικρότερη 1920x1800. Οπτικά, λοιπόν, οι δύο εκδόσεις είναι πανομοιότυπες, ωστόσο η διαφορά τους είναι πάλι η απόδοση. Στο High-Performance Mode ο τίτλος τρέχει με κατά μέσο όρο 117FPS στο PS5 και με 114FPS στο Xbox Series X. Παράλληλα, το ελάχιστο framerate στην έκδοση του Xbox ήταν 92FPS, ενώ η βουτιά ήταν μικρότερη στο PS5 που έμεινε στα 97FPS.

Στο Ray-Tracing Mode του Call of Duty, η απόδοση μένει καρφωμένη στα 60FPS και στις δύο κονσόλες, με τις διαφορές να είναι απειροελάχιστες.

Κλείνοντας, το Assassin's Creed Valhalla δεν έχει πολλαπλά modes, αλλά αποδίδει με 60FPS και Dynamic ανάλυση και στις δύο κονσόλες, με τα γραφικά να είναι πανομοιότυπα. Η απόδοση είναι καρφωμένη σχεδόν διαρκώς στα 60FPS, ωστόσο και πάλι η Xbox έκδοση φαίνεται να αντιμετωπίζει θέματα, αφού υπάρχει πάρα πολύ έντονο tearing. Οι συγκρίσεις του μέσου βρήκαν συνολικά 4025 frames με tearing στο Xbox Series X και μόλις 865 frames με tearing στο PS5.

Υπάρχουν πολλές εικασίες σχετικά με τον λόγο για την μειωμένη απόδοση και τα θέματα στο Xbox Series X, όπως αναφέρουν και τα μέλη του Digital Foundry. Μεταξύ άλλων φημολογείται πως τα development εργαλεία δεν ήταν και ενδεχομένως δεν είναι ακόμη απολύτως έτοιμα, προκαλώντας «πονοκεφάλους» για τους προγραμματιστές.