Ο ιδρυτής της Bethesda σχολιάζει την εξαγορά της - «Ό,τι έχει η Microsoft, δε μπορεί να το έχει η Sony»

Πιστεύει πως οι παίκτες θα βγουν κερδισμένοι στο τέλος
28 Σεπτεμβρίου 2020 10:57
Ο ιδρυτής της Bethesda σχολιάζει την εξαγορά της - «Ό,τι έχει η Microsoft, δε μπορεί να το έχει η Sony»

Την περασμένη Δευτέρα, η Microsoft ταρακούνησε τη gaming βιομηχανία, ανακοινώνοντας την εξαγορά της Bethesda έναντι 7.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη εξαγορά στον συγκεκριμένο κλάδο και αναμενόμενα ήταν μια κίνηση που συζητήθηκε πολύ. Τώρα το δικό του λιθαράκι στη συζήτηση έρχεται να βάλει ο Christopher Weaver.

Πρόκειται για τον αρχικό ιδρυτή της Betehsda, ο οποίος είχε καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία των πρώτων Elder Scrolls παιχνιδιών. Ο Weaver ίδρυσε την Bethesda το 1986, αλλά και τη μητρική της εταιρία Zenimax Media το 1999. Το 2002 αποχώρησε από την εταιρία.

Μιλώντας στο Inverse, ο Weaver αποκάλυψε πως γνώριζε για τις συζητήσεις των δύο εταιριών και χαρακτήρισε την εξαγορά ‘ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα’. Συγκεκριμένα, δήλωσε πως υπάρχουν μετρημένοι AAA developers στην αγορά και με μια κίνηση η Microsoft βελτίωσε το line-up της. Μάλιστα, επισήμανε πως πλέον η Sony δεν μπορεί να έχει ό,τι απέκτησε η Microsoft.

Ακολουθούν μερικά αποσπάσματα από τις δηλώσεις του:

Η Microsoft βελτίωσε τον ‘πάγκο’ της αμέσως με μία από τις πιο έμπειρες εταιρείες στη gaming βιομηχανία, σε μια περίοδο που οι πωλήσεις βιντεοπαιχνιδιών βρίσκονται στο υψηλότερο ρεκόρ όλων των εποχών. Από την άλλη, η Bethesda έχει πλέον το πλεονέκτημα ότι μπορεί να συγκεντρώσει τη δημιουργική της δύναμη σε λογισμικό που θα τροφοδοτεί το line-up της Microsoft. Είναι ένα καλό μελλοντικό ‘πάντρεμα συμφερόντων’.

Δε νομίζω ότι είναι καθόλου τυχαίο που αυτή η ανακοίνωση έγινε τόσο κοντά μετά το PS5 event της Sony. O αριθμός των AAA developers που έχουν αποδείξει την αξία τους είναι περιορισμένος. Ό,τι έχει η Microsoft, δε μπορεί να το έχει η Sony.

Η ενοποίηση μεταξύ των σωστών εταίρων μπορεί να παρέχει πολλές οικονομίες κλίμακας, αλλά η τελική δοκιμασία θα είναι η ποιότητα των προϊόντων που θα παραχθούν με την πάροδο του χρόνου.

Στη συνέχεια, ευχήθηκε η Microsoft να σεβαστεί τη Bethesda και την πολύχρονη ιστορία της στον χώρο, τονίζοντας:

Απ' όσο καταλαβαίνω, η Microsoft σέβεται τα 34 χρόνια, στα οποία η Bethesda έχει αποδείξει την ικανότητά της να παράγει ποιοτικό λογισμικό. Έχει υποσχεθεί να αφήσει τη Bethesda να είναι η Bethesda. Παρ' όλ' αυτά, ακόμη δεν έχω συναντήσει υψηλόβαθμο στέλεχος εταιρίας που δε θέλει να επιταχύνει την πώληση ενός προϊόντος.

Το κόλπο είναι να κάνεις τα αφεντικά να περιμένουν μέχρι ένα προϊόν να είναι πραγματικά έτοιμο. Η Bethesda παράγει λογισμικό εδώ και ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Θέλω να πιστεύω πως τα στελέχη της Microsoft θα σεβαστούν τις απόψεις της.

Κλείνοντας, ο Weaver φάνηκε αισιόδοξος, πιστεύοντας πως οι παίκτες θα βγουν κερδισμένοι στο τέλος.

Η απόκτηση της Bungie ήταν μια πολύ σημαντική κίνηση για την επιτυχία του πρώτου Xbox. Υποψιάζομαι ότι η Microsoft κοίταξε τις στρατηγικές της και ήθελε να επαναλάβει μία από τις «καλύτερες κινήσεις της», ανάλογα φυσικά με το πόσο σύντομα η Bethesda θα συνεισφέρει στο line-up της Microsoft.

Αν η στρατηγική αυτή λειτουργήσει, θα είναι μια λαμπρή κίνηση αντεπίθεσης κατά της Sony. Οι χρήστες σε όλο τον κόσμο θα είναι αυτοί που θα επωφεληθούν τελικά από αυτή τη συμφωνία.

Με τη Bethesda να εντάσσεται πλέον στο δυναμικό της Microsoft, όλα τα μελλοντικά της παιχνίδια θα κυκλοφορούν από την πρώτη μέρα στο Xbox Game Pass. Η αρχή θα γίνει τον Οκτώβριο με την άφιξη του DOOM Eternal.