Apple και Microsoft στα μαχαίρια – "Το streaming του Xbox παραβιάζει τους κανόνες του App Store"

Η Microsoft καταδικάζει δημόσια την Apple
07 Αυγούστου 2020 14:26
Apple και Microsoft στα μαχαίρια – "Το streaming του Xbox παραβιάζει τους κανόνες του App Store"

Πριν μερικά εικοσιτετράωρα η Microsoft ανακοίνωσε πως στις 15 Σεπτεμβρίου θα φέρει το cloud gaming στους συνδρομητές του Xbox Game Pass Ultimate, επιτρέποντάς τους να παίξουν απευθείας από το Android κινητό τους περισσότερα από 100 παιχνίδια, όπου και αν βρίσκονται. Το περίεργο είναι πως η δοκιμαστική έκδοση της υπηρεσίας ήταν διαθέσιμη και στο iOS. Αυτό έκανε πολλούς παίκτες να αναρωτιούνται γιατί οι συσκευές της Apple δεν είναι συμβατές με την τελική έκδοση της game streaming υπηρεσίας.

Η Apple τελικά ήταν αυτή που μπλόκαρε το Project xCloud στο iOS, ζητώντας από τη Microsoft να παραδίδει κάθε παιχνίδι ξεχωριστά για έλεγχο. Συγκεκριμένα, η εταιρία παραχώρησε την εξής δήλωση στο  Business Insider:

Το App Store δημιουργήθηκε για να είναι ένα ασφαλές και αξιόπιστο μέρος που οι πελάτες μας θα μπορούν να ανακαλύψουν και να κατεβάσουν εφαρμογές, όπως και μια μεγάλη επιχειρηματική ευκαιρία για όλους τους προγραμματιστές.


Πριν από τη φιλοξένησή τους στο κατάστημά μας, όλες οι εφαρμογές εξετάζονται βάσει του ίδιου συνόλου οδηγιών που αποσκοπούν στην προστασία των πελατών μας και στην παροχή δίκαιων και ισότιμων όρων ανταγωνισμού στους προγραμματιστές.


Οι πελάτες μας απολαμβάνουν εξαιρετικές εφαρμογές και παιχνίδια από εκατομμύρια προγραμματιστές, ενώ και υπηρεσίες παιχνιδιών μπορούν εννοείται να κυκλοφορήσουν στο App Store, εφόσον ακολουθούν το ίδιο σύνολο οδηγιών που ισχύουν για όλους τους προγραμματιστές, συμπεριλαμβανομένης της υποβολής όλων των παιχνιδιών τους μεμονωμένα για έλεγχο και της εμφάνισής τους στα charts και την αναζήτηση.


Εκτός από το App Store, οι προγραμματιστές μπορούν να επιλέξουν να προσεγγίσουν όλους τους χρήστες iPhone και iPad μέσω του διαδικτύου, χρησιμοποιώντας τον Safari και άλλα προγράμματα περιήγησης του App Store.

Εμφανώς δυσαρεστημένη από την απόφαση αυτή, η Microsoft καταδίκασε δημόσια την Apple και τις πρακτικές του App Store, επισημαίνοντας πως είναι πιο ελαστική με εφαρμογές που δεν αφορούν το gaming.

Η περίοδος δοκιμών μας για την preview εφαρμογή του Project xCloud στο iOS έληξε. Δυστυχώς, δεν έχουμε κάποιο μονοπάτι για να φέρουμε το όραμά μας για το cloud gaming με το Xbox Game Pass Ultimate στους παίκτες στο iOS μέσω του Apple App Store. Η Apple στέκεται μόνη της ως η μοναδική πλατφόρμα γενικής χρήσης που αρνείται στους καταναλωτές της τις cloud gaming και τις συνδρομητικές gaming υπηρεσίες, όπως το Xbox Game Pass. Επίσης, αντιμετωπίζει διαφορετικά τις εφαρμογές παιχνιδιών, εφαρμόζοντας πιο επιεικείς κανόνες σε εφαρμογές που δεν αφορούν το gaming, ακόμα και αν περιλαμβάνουν διαδραστικό περιεχόμενο.


Όλα τα παιχνίδια που είναι διαθέσιμα στον κατάλογο του Xbox Game Pass βαθμολογούνται για το περιεχόμενό τους από ανεξάρτητους οργανισμούς του κλάδου, όπως το ESRB και τα τοπικά ισοδύναμα. Δεσμευόμαστε να βρούμε μια λύση για να φέρουμε το cloud gaming με το Xbox Game Pass Ultimate στην iOS πλατφόρμα. Πιστεύουμε ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο των gaming εμπειριών και οι παίκτες μάς λένε ότι θέλουν να παίζουν, να συνδέονται και να μοιράζονται σε οποιαδήποτε πλατφόρμα, όπου κι αν βρίσκονται. Συμφωνούμε.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί πως η Microsoft δεν είναι η μόνη που συνάντησε αυτό το εμπόδιο από την Apple. Και το Google Stadia είχε παρόμοια θέματα. Η απάντηση της Apple σχολιάστηκε μάλιστα και από διάφορα σημαντικά πρόσωπα της βιομηχανίας, μεταξύ των οποίων και το αφεντικό της Epic Games την καταδίκασε δημόσια.

Για την ιστορία, η Apple επιτρέπει άλλες streaming εφαρμογές όπως το Spotify και το Netflix στο App Store, χωρίς να ελέγχει ξεχωριστά όλο τους το περιεχόμενο.