Οι μέτοχοι κατηγορούν την Activision για ανεύθυνη και ανήθικη εταιρική συμπεριφορά

Στόχος ο CEO της εταιρίας
08 Ιουνίου 2020 11:37
Οι μέτοχοι κατηγορούν την Activision για ανεύθυνη και ανήθικη εταιρική συμπεριφορά

Στόχος από τους μέτοχους έχει γίνει, όπως φαίνεται, ο CEO της Activision, Bobby Kotick, ο οποίος υποστηρίζουν πως πληρώνεται με υπέρογκα ποσά εις βάρος των υπολοίπων. Μάλιστα, η αμοιβή του επέφερε απολύσεις εντός της Activision, κατηγορώντας ανοιχτά την εταιρία για ανεύθυνη και ανήθικη εταιρική συμπεριφορά.

Όπως έκανε γνωστό το GamesIndustry.biz, σε μια κατάθεση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Η.Π.Α., ο Όμιλος Επενδύσεων CtW άσκησε κριτική εναντίον του Kotick. Συγκεκριμένα, ο διευθυντής Dieter Waiznegger συνέστησε στους μετόχους της Activision Blizzard να εκφράσουν την περιφρόνησή τους για τον Kotick στο πλαίσιο της ψήφου κατά της πρότασης 'Management Say on Pay', η οποία θα πραγματοποιηθεί στη γενική συνέλευση του εκδότη στις 11 Ιουνίου.

Παρά τις επαναλαμβανόμενες χαμηλές ψήφους έγκρισης από τους μετόχους, η Activision Blizzard συνεχίζει να επικαλύπτει και να δίνει ευκαιρίες στον Διευθύνοντα Σύμβουλό της, ο οποίος κερδίζει μεγάλα βραβεία μετοχών, ακόμη και όταν δεν έχουν τηρηθεί τα όρια κατοχύρωσης που σχετίζονται με την απόδοση. Η αμοιβή του είναι σταθερά μεγαλύτερη από την αμοιβή των υπόλοιπων CEOs σε αντίστοιχες εταιρίες. Σχεδόν $100 εκατομμύρια σε συνδυασμένες μετοχές διάρκειας τεσσάρων ετών.  

Συνεχίζοντας, ο Waiznegger σχολιάζει λέγοντας ότι σε σύγκριση ο μέσος μισθός των εργαζομένων της Activision Blizzard μοιάζει να είναι μικρότερος από το ένα τρίτο του ενός τοις εκατό των εσόδων του Kotick. Αυτή η κατάσταση συμπληρώνει είναι ιδιαίτερα ανησυχητική  λόγω του γεγονότος ότι η εταιρεία απέλυσε 800 υπαλλήλους στις αρχές του 2019, παρά τα σημαντικά έσοδά της τον τελευταίο χρόνο.

Σημειώνουμε ότι τρεις από αυτούς τους στόχους σχετίζονται σαφώς με τη διαχείριση του ανθρώπινου κεφαλαίου και ότι η προφανής αποτυχία του Kotick να επιτύχει πάνω από το ήμισυ της στοχευμένης απόδοσης, υποδηλώνει έντονα την στρεβλωμένη προσέγγιση της Activision Blizzard στη διαχείριση ανθρώπινου κεφαλαίου, προσφέροντας ανταμοιβές πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στον Διευθύνοντα Σύμβουλο, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν απολύσεις. Τα ζητήματα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν προτού τα λειτουργικά προβλήματα γίνουν μεγαλύτερα.

Η  Activision απαντώντας πίσω στις κατηγορίες δήλωσε:

Κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Kotick – η οποία είναι η μεγαλύτερη από κάθε διευθύνων σύμβουλο δημόσιας εταιρίας τεχνολογίας - η κεφαλαιοποίηση της Activision-Blizzard αυξήθηκε από 10 εκατομμύρια δολάρια σε πάνω από 53 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η τιμή της μετοχής της Activision-Blizzard ξεπέρασε το S&P 500 σε πάνω από 120% τα τελευταία 20 χρόνια κι επίσης η τιμή της μετοχής της Activision-Blizzard έχει ξεπεράσει το S&P 500 κατά περισσότερο από 11.000% κατά τη διάρκεια της θητείας του.