Το Xbox σε τροχιά να ξεπεράσει το PlayStation για πρώτη φορά στην ιστορία

Όσον αφορά τα οικονομικά
20 Νοεμβρίου 2023 09:26
Το Xbox σε τροχιά να ξεπεράσει το PlayStation για πρώτη φορά στην ιστορία

Από τη στιγμή που η Xbox πλατφόρμα έκανε το ντεμπούτο της το 2001, ο ανταγωνισμός με τη Nintendo και το PlayStation ήταν σκληρός, με την Microsoft να συμβιβάζεται με την τρίτη θέση ακόμη και στη γενιά του Xbox 360 που τα είχε πάει περίφημα, έχοντας μάλιστα και προβάδισμα ενός χρόνου σε σχέση με το PS3. Τώρα, δύο δεκαετίες μετά, για πρώτη φορά στην gaming ιστορία, το Xbox είναι σε τροχιά να ξεπεράσει το PlayStation.

Όχι, η σύγκριση δεν αφορά τις πωλήσεις κονσολών, όπου το PlayStation κυριαρχεί με αναλογία σχεδόν 2 προς 1, αλλά τα συνολικά κέρδη. Πλέον η βιομηχανία είναι πολύ διαφορετική απ’ ότι ήταν 20 χρόνια πριν, με τους δύο platform holders να κυκλοφορούν τα παιχνίδια τους και στο PC, ενώ όλες οι εταιρίες του χώρου έχουν κάνει ανοίγματα στο κινηματογράφο και το mobile. Παράλληλα, τους τελευταίους μήνες έχουμε δει τεράστιες εξαγορές που έχουν αλλάξει σημαντικά το τοπίο, με την μεγαλύτερη να είναι φυσικά αυτή της Activision Blizzard.

Υπό αυτές τις συνθήκες λοιπόν, η Microsoft αναμένεται να γίνει η δεύτερη πιο κερδοφόρα εταιρία στο gaming, ξεπερνώντας τη Sony, αλλά με την Tencent να παραμένει ακλόνητη στην πρώτη θέση. Αυτό προκύπτει από τη νέα αναφορά της εταιρίας αναλύσεων Newzoo, η οποία αφορά το Top 10 της gaming βιομηχανίας.

Η Newzoo προβλέπει ότι η gaming βιομηχανία θα αποφέρει έσοδα ύψους 184 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το σύνολο του 2023 και προβλέπει ότι το ποσό αυτό θα αυξηθεί σε 205,7 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2026. Η μεγαλύτερη μερίδα των εσόδων προέρχεται από το mobile, το οποίο έχει το 49% της συνολικής πίτας. Το PC ακολουθεί με 29% και τελευταίες έρχονται οι κονσόλες με 21%.

Περνώντας στην κατανομή ανά εταιρία, τα πράγματα γίνονται πιο ενδιαφέροντα. Η Tencent βρίσκεται στην πρώτη θέση με τεράστια διαφορά από όλες τις υπόλοιπες εταιρίες του κλάδου, έχοντας κυρίαρχη θέση στα παιχνίδια-υπηρεσίες σε όλες τις πλατφόρμες. Μέσα στο πρώτο μισό του 2023, τα ταμεία της γέμισαν με 15.4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σε περίπτωση που δεν είστε εξοικειωμένοι με την Tencent, πρόκειται για μια εταιρία που δραστηριοποιείται κυρίως στην κινεζική αγορά, έχοντας παράλληλα στην κατοχή της πολλές ομάδες, όπως η Riot Games του League of Legends, η Techland, η Funcom, η Splash Damage, η Supercell και η Digital Extremes του Warframe.

Συγχρόνως, η Tencent έχει το 40% της Epic Games, και μικρότερα μερίδια στις Paradox Interactive, Remedy Entertainment, Frontier Developments, Dontnod, Bloober Team, Klei, Playtonic, Platinum Games και Roblox Corporation. Τέλος, ο κινεζικός κολοσσός έχει το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο της FromSoftware, ενώ της ανήκει και περίπου το 10% της Ubisoft.

Αμέσως μετά την Tencent ακολουθεί η Sony, με 8 δις δολάρια έσοδα, η Apple με 6.9 δις και η Microsoft με 6 δις. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η ερευνητική εταιρία, αν συνδυάσουμε τα έσοδα της Activision και της Microsoft για το πρώτο μισό του 2023, αφού πλέον έχουν συγχωνευτεί, η εικόνα που σχηματίζεται είναι πολύ διαφορετική.

Υπό αυτές τις συνθήκες η Microsoft περνάει αυτόματα στην δεύτερη θέση, με έσοδα 10.4 δις, ξεπερνώντας τα 8 δις της Sony. Αν, λοιπόν, δεν αλλάξει κάτι δραματικά, την επόμενη φορά που θα έχουμε επίσημα στοιχεία από όλους τους κολοσσούς, το gaming τμήμα της Microsoft που απαρτίζεται πλέον από 5 publishing arms (Xbox, Bethesda, Activision, Blizzard, King) θα έχει ξεπεράσει το PlayStation για πρώτη φορά στην ιστορία.