Κατακραυγή για τα γραφικά στο Google Stadia – Κατηγορίες για ψευδές marketing (ΒΙΝΤΕΟ)

Χειρότερή ανάλυση από το Xbox One X στο RDR II – Μόνο 1080p το Destiny
25 Νοεμβρίου 2019 17:19
Κατακραυγή για τα γραφικά στο Google Stadia – Κατηγορίες για ψευδές marketing (ΒΙΝΤΕΟ)

Μια από τις υποσχέσεις της Google με την αρχική ανακοίνωση του Google Stadia ήταν πως τα πανίσχυρα datacenters της θα προσφέρουν εμπειρίες που δεν ήταν εφικτές μέχρι σήμερα, με επεξεργαστική ισχύ που ξεπερνά τα 10 Teraflops. Αναλυτικότερα, η εταιρία είχε υποσχεθεί πως θα προσφέρει gameplay σε 4K ανάλυση και με ρυθμό ανανέωσης 60 fps.

Εν τέλει, αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, όπως μεταφέρουν τόσο οι παίκτες όσο και οι ειδήμονες του Digital Foundry. Συγκεκριμένα, το Red Dead Redemption II έγινε αντικείμενο πολλών συγκρίσεων. Το παιχνίδι φαίνεται να τρέχει με ρυθμίσεις αντίστοιχες με αυτές του Xbox One X. Όμως, σε αντίθεση με την κονσόλα της Microsoft που τρέχει το παιχνίδι σε Native 4K, ο τίτλος στο Stadia τρέχει σε 1440p.

Οι χρήστες παραπονέθηκαν έντονα, καθώς η 4K ανάλυση είναι επι πληρωμή προνόμιο και απαιτεί την Pro συνδρομή στο Google Stadia. Επομένως, πολλοί ήταν αυτοί που ενοχλήθηκαν και σημειώσαν πως πληρώνουν για κάτι που τελικά δεν απολαμβάνουν. Αυτή τη στιγμή στο Reddit το θέμα των αναλύσεων είναι αυτό με τις περισσότερες ψήφους όσον αφορά την πλατφρόμα.

Βέβαια, το Red Dead Redemption II προσφέρει και ένα mode με 1080p και 60fps. Δυστυχώς, το Stadia δεν μπορεί να κρατήσει σταθερό το ρυθμό ανανέωσης και όπως μεταφέρει το Digital Foundry όταν συμβαίνει οτιδήποτε αξιοσημείωτο στην οθόνη, τα fps κυμαίνονται κάπου στα 50.

Δυστυχώς, τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί. Όπως μεταφέρει το Digital Foundry, ακόμα και στο 1440p mode, αλλά ακόμη περισσότερο στο 1080p mode, οι σκοτεινές σκηνές είναι γεμάτες artifacts και banding καθώς η βίντεο ροή που βλέπει ο χρήστης είναι συμπιεσμένη. Αυτό κάνει την ποιότητα εικόνας πολύ φτωχή που σε συνδυασμό με το input lag και την μειωμένη ανάλυση κάνουν την εμπειρία κάτι λιγότερο από βέλτιστη.

Η κατάσταση είναι χειρότερη με το Destiny 2. Η μέγιστη ανάλυση της Stadia έκδοσης είναι 1080p, το οποίο μετά γίνεται upscale. Μετά το ρεπορτάζ του 9to5google για το θέμα που άρχισε να παίρνει σοβαρές εκτάσεις, η Google προέβη σε διευκρινήσεις. Μιλώντας στο μέσο δήλωσε:

Το Stadia κάνει stream σε 4K και 60 FPS και αυτό περιλαμβάνει όλες τις πτυχές της ροής των γραφικών μας από το παιχνίδι μέχρι την οθόνη: η GPU, ο encoder και το Chromecast Ultra, όλα δείχνουν 4K στις 4K τηλεοράσεις, με την κατάλληλη σύνδεση. Οι developers που αναπτύσσουν Stadia παιχνίδια δουλεύουν σκληρά για να παραδώσουν την καλύτερη streaming εμπειρία για κάθε παιχνίδι. Όπως βλέπετε σε όλες τις πλατφόρμες, αυτό περιλαμβάνει διάφορες τεχνικές για να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή συνολική ποιότητα. Εμείς δίνουμε ελευθερία στους developers σχετικά με το πως θα πετύχουν την καλύτερη ποιότητας εικόνες και το καλύτερο framerate στο Stadia και είμαστε εντυπωσιασμένοι με αυτά που έχουν καταφέρει από την πρώτη μέρα.

Αναμένουμε πως πολλοί developers μπορούν και στις περισσότερες περιπτώσεις θα βελτιώσουν τα παιχνίδια τους στο Stadia. Μάλιστα, επειδή το Stadia ζει στα data centers μας, οι δημιουργοί μπορούν να πρωτοτυπήσουν γρήγορα καθώς παρέχουν ακόμα καλύτερες εμπειρίες απευθείας σε εσάς χωρις να χρειάζονται patches και downloads.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το συγκριτικό βίντεο του Digital Foundry για το Red Dead Redemption II στο Google Stadia.