Παίκτης του Call of Duty καταδικάζεται σε φυλάκιση ύστερα από θανατηφόρο "swatting"

Όντας το δεύτερο περιστατικό
18 Σεπτεμβρίου 2019 12:07
Παίκτης του Call of Duty καταδικάζεται σε φυλάκιση ύστερα από θανατηφόρο "swatting"

Ακολουθώντας το περιστατικό του 2017, ένα δεύτερο περιστατικό με ένα ανόητο στοίχημα στις ΗΠΑ μεταξύ παικτών του Call of Duty, εξελίχθηκε σε τραγωδία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένας ανυποψίαστος νεαρός άντρας να δεχτεί τα θανατηφόρα πυρά της αστυνομίας, ύστερα από ένα τηλεφώνημα που έφερε την ομάδα SWAT σπίτι του.

Σύμφωνα με τις αναφορές, η κλήση στην ειδική ομάδα της αστυνομίας έγινε κατά τη διάρκεια μιας online αναμέτρησης στο Call of Duty, εξαιτίας μιας διαφωνίας μεταξύ του 18χρονου Casey Viner από το Ohio και του 20χρονου Shane Gaskill από την Wichita, για ένα στοίχημα της τάξης του $1,50. Ο Gaskill προκάλεσε τον Viner να του φέρει τα SWAT σπίτι του, δίνοντάς του όμως μια παλιά του διεύθυνση. Ο Viner με τη σειρά του έδωσε την διεύθυνση στο 25χρονο φίλο του Tyler Barriss, βάζοντας εκείνον να κάνει το τηλεφώνημα. Ο Barriss έκανε την κλίση ισχυριζόμενος ότι ένας οπλισμένος άντρας εισέβαλλε στο σπίτι, σκοτώσε έναν αθώο και κρατά ομήρους δυο ακόμα άτομα.  

Ως αποτέλεσμα η ειδική ομάδα έφτασε στη παλιά διεύθυνση του Gaskill και άνοιξε πυρά στον 28χρονο ανυποψίαστο ένοικο Andrew Finch. Στην αναφορά της αστυνομίας γράφτηκε πως ο Finch κατέβασε ξαφνικά τα χέρια του, κάνοντας τους αστυνομικούς να νομίζουν πως πήγε να πιάσει όπλο. Ο άτυχος άντρας, εν τέλει, άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο, ενώ ο αστυνομικός που τον πυροβόλησε απέφυγε τις κατηγορίες.

Σύμφωνα με τη διεξαγωγή της δίκης, ο νεαρός Barriss που έκανε το μοιραίο τηλεφώνημα, καταδικάστηκε με πολλαπλές κατηγορίες σε φυλάκιση 20 ετών. Στον Viner που ανέθεσε στον φίλο του να κάνει το τηλεφώνημα, του δόθηκε ποινή 15 μηνών φυλάκισης για τη συμμετοχή του και απαγόρευση να παίξει οποιοδήποτε βιντεοπαιχνίδι, για δύο χρόνια αφότου εκτείσει την ποινή του. Οι δυο νεαροί αρχικά δήλωσαν αθώοι.

Ο Viner άλλαξε αργότερα την κατάθεσή του με στόχο να αποφύγει τη φυλάκιση. Οι εισαγγελείς και οι δικηγόροι υπεράσπισης πρότειναν στο δικαστή ποινή 2 ετών με αναστολή λόγω της ομολογίας, όμως ο δικαστής ήταν ανένδοτος λέγοντας «Δεν επιβάλλουμε ποινές για τις προθέσεις των ανθρώπων, τις επιβάλλουμε με βάση το αποτέλεσμα των πράξεών τους».   

Σύμφωνα με το Associated Press, ο Gaskil κατάφερε να αναβάλλει την δίωξή του, κάτι που ίσως του επιτρέψει να απορριφθούν και οι κατηγορίες εναντίον του.