Ένδειξη για τα microtransactions στα εξώφυλλα των παιχνιδιών και στην Ελλάδα

Αλλαγές από την PEGI
31 Αυγούστου 2018 09:17
Ένδειξη για τα microtransactions στα εξώφυλλα των παιχνιδιών και στην Ελλάδα

Ο οργανισμός ηλικιακής ταξινόμησης για την αγορά της Ευρώπης που είναι υπεύθυνος και για τα παιχνίδια που φτάνουν στα ελληνικά καταστήματα, PEGI, ανακοίνωσε μια νέα σημαντική αλλαγή. Συγκεκριμένα, θα προσθέσει μια νέα ένδειξη στα εξώφυλλα των παιχνιδιών που θα τονίζει αν κάποιος τίτλος περιλαμβάνει in-game αγορές ή κοινώς microtransactions. Η ένδειξη θα αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της στα παιχνίδια μέχρι το τέλος της χρονιάς και είναι η εξής:

Ο Simon Little, Managing Director της PEGI, προέβη στην εξής δήλωση:

Το να φέρουμε εκ των προτέρων στην αντίληψη των γωνιών την ύπαρξη προαιρετικών αγορών εντός των παιχνιδιών είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Η PEGI θα κάνει τώρα αυτές τις πληροφορίες διαθέσιμες κατά την αγορά, έτσι ώστε ένας γονέας να αποφασίσει εάν και πώς θέλει να παρακολουθεί ή να περιορίζει τις δαπάνες του παιδιού του.

Ενώ γνωρίζουμε ότι οι γονείς χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους για τον έλεγχο των δαπανών, τα εργαλεία γονικού ελέγχου είναι ένα πολύ χρήσιμο επόμενο βήμα για να βεβαιωθείτε ότι η γενική εμπειρία του παιδιού σας είναι ασφαλής, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας ελέγχου των δαπανών. Η είσοδος σε ένα διάλογο με το παιδί για τα παιχνίδια που απολαμβάνουν είναι σίγουρα απαραίτητη για όλους τους γονείς. Θα τους προσφέρει το απαραίτητο πλαίσιο για να δημιουργήσουν ένα gaming περιβάλλον τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς.

Οι δυνατότητες αγοράς εντός των παιχνιδιών έχουν γίνει ένα ευρύ φαινόμενο και είναι απαραίτητο να παρέχεται το ίδιο επίπεδο πληροφόρησης για τους καταναλωτές τόσο για τις φυσικές όσο και για ψηφιακές εκδόσεις των παιχνιδιών. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι φυσικές κυκλοφορίες αποτελούν σημαντικό μέρος της αγοράς, αυτό ήταν ένα σημαντικό χάσμα που έπρεπε να γεφυρώσουμε.

Για έναν γονέα που μπορεί να μην είναι εξοικειωμένος πλήρως με τα βιντεοπαιχνίδια, βλέποντας αυτή την απλή περιγραφή στη συσκευασία ενός παιχνιδιού που θέλουν να αγοράσουν θα πρέπει να ενεργοποιηθούν τα αντανακλαστικά τους και να παρακολουθήσουν το gameplay, μόλις το παιχνίδι αγοραστεί και δοθεί στο παιδί.

Είναι βασικές πληροφορίες, αλλά αυτές είναι που οι γονείς μερικές φορές αισθάνονται ότι λείπουν.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ένδειξη αυτή υπάρχει ήδη στα ψηφιακά αντίτυπα των παιχνιδιών στην Ευρώπη. Ο αντίστοιχος φορέας της Αμερικής, ESRB, δεν έχει προβεί σε κάποια αντίστοιχη αλλαγή ακόμη, παρά τον σάλο που προκλήθηκε πέρυσι με την κυκλοφορία τίτλων όπως τα NBA 2K18, Middle Earth: Shadow of War και Star Wars Battlefront II.