Η EA απέλυσε τον δημιουργό του Plants Vs. Zombies όταν είπε όχι στα microtransactions;

Νέα υπόθεση έρχεται στο φως
21 Νοεμβρίου 2017 20:20
Η EA απέλυσε τον δημιουργό του Plants Vs. Zombies όταν είπε όχι στα microtransactions;

Σύμφωνα με μια αναφορά που έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου, η EA απέλυσε τον δημιουργό του αρχικού Plants Vs. Zombies, George Fan, μετά από τις ενστάσεις του για την χρήση κάποιου pay-to-win μοντέλου στα παιχνίδια της σειράς.

Συγκεκριμένα, ο ταλαντούχος δημιουργός Edmund McMillen που ευθύνεται για τίτλους όπως τα The Binding of Isaac και Super Meat Boy, μίλησε για την ιστορία του φίλου του στο πρόσφατο  Roundtable Podcast του Alex Larrabee. Ο McMillen τόνισε πως ο Fan κυνηγήθηκε από την PopCap, όπου είχε φτιάξει το Plants vs. Zombies με μια πολύ μικρή ομάδα στο πλάι του. Ο τίτλος γνώρισε τεράστια επιτυχία, αλλά όπως τονίζει ο McMillen φτιάχτηκε με την νοοτροπία που επικρατούσε στην indie κοινότητα το 2009.

Ο McMillen πρόσθεσε:

Ήταν προσωπικό. Γνωρίζοντας τον τύπο, μπορώ να δω πως οι χαρακτήρες είναι προσωπικοί. Κάθε μικρό κομμάτι του παιχνιδιού έχει κάτι από αυτόν. Ήταν το παιδί του.

Η Electronic Arts απέκτησε τα δικαιώματα του παιχνιδιού μετά την εξαγορά της PopCap το 2011. Ο McMillen συνέχισε επισημαίνοντας πως όταν η EA πρότεινε το sequel, Plants vs. Zombies 2: It's About Time, να ασπάζεται ένα pay-to-win μοντέλο που υποστηρίζει microtransactions, ο Fan αντιστάθηκε.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του McMillen, ο Fan απολύθηκε αμέσως εξαιτίας των παραπόνων του. Πλέον ο δημιουργός έχει επιστρέψει στην indie σκηνή και ετοιμάζεται να φέρει στην αγορά το Octogeddon.

Ο McMillen ολοκλήρωσε:

Πρόκειται για κάτι πολύ σημαντικό. Με εκνεύριζε που τόσα χρόνια δεν υπήρχαν ειδήσεις σχετικά με αυτό.

Το θέμα πήρε διαστάσεις και το Kotaku που επικαλείται δύο ανώνυμες πηγές, αναφέρει πως ο Fan έχασε τη δουλειά του στα πλαίσια μιας κίνησης του publisher για μείωση του ενεργού προσωπικού. Η εταιρία αποφάσισε να κλείσει το στούντιο της PopCap στο San Mateo, στο οποίο και εργαζόταν ο Fan, ο οποίος τελικά απολύθηκε “μετά από μήνες συζητήσεων και διαπραγματεύσεων” και όχι αμέσως μετά τις ενστάσεις του για τις επιχειρηματικές αποφάσεις που αποφάσισε να ακολουθήσει η PopCap και η EA. Ωστόσο και οι πηγές του Kotaku επισημαίνουν πως η indie φιλοσοφία του Fan ερχόταν σε σύγκρουση με τον τρόπο λειτουργίας της EA ως τεράστια εταιρία.

Ο ίδιος ο Fan έσπασε τη σιωπή του και μέσα από τον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter έκανε γνωστό πως πράγματι απολύθηκε από την EA και πως είναι αλήθεια ότι διαφωνούσε με το freemium Planet Vs. Zombies 2. Ο δημιουργός, όμως, αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Πρόκειται για μια υπόθεση που έρχεται στο φως στα πλαίσια της γενικότερης κατακραυγής της gaming κοινότητας κατά των microtransactions και των loot boxes που ξεκίνησε με αφορμή το Star Wars Battlefront II και για την ώρα δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο τι ακριβώς συνέβη.

Μείνετε συντονισμένοι στο Unboxholics.com για όλες τις νεότερες εξελίξεις.