Οι πειρατές ‘έσπασαν’ το Shadow of War σε λιγότερο από 24 ώρες

Κακά μαντάτα για το Denuvo DRM
14 Οκτωβρίου 2017 09:11
Οι πειρατές ‘έσπασαν’ το Shadow of War σε λιγότερο από 24 ώρες

Όπως επισημαίνει το Eurogamer, το Middle-Earth: Shadow of War είναι το πιο πρόσφατο αξιοσημείωτο παιχνίδι που ‘έσπασε’ σε λιγότερο από 24 ώρες. Η PC έκδοση του τίτλου της Warner Bros. Interactive Entertainment χρησιμοποιεί την Denuvo "anti-tamper protection" τεχνολογία, η οποία δεν κατάφερε να βοηθήσει ούτε τα FIFA 18 και Total War: Warhammer 2, τα οποία έσπασαν επίσης πολύ γρήγορα.

Το Denuvo DRM αρκετούς μήνες πριν θεωρούνταν ακόμα άτρωτο και ξεκίνησε να υιοθετείται από ολοένα και περισσότερες ομάδες ως τρόπος προστασίας από την μη εξουσιοδοτημένη διακίνηση των παιχνιδιών τους στο διαδίκτυο, δηλαδή την πειρατεία. Μάλιστα η κινέζικη ομάδα cracking, 3DM, είχε προβλέψει πως η εν λόγω τεχνολογία θα σταματήσει την πειρατεία μέσα σε δύο χρόνια το πολύ.

Η χρήση του Denuvo είναι ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο ζήτημα στην PC Gaming κοινότητα, με πολλούς να το απεχθάνονται για την ανάγκη που γεννά για online πιστοποίηση και πολλές φορές το λογισμικό κατηγορείται για την κακή απόδοση των παιχνιδιών. Στο παρελθόν η κοινότητα είχε οργανώσει μποϊκοτάζ παιχνιδιών που το χρησιμοποιούν και review-bombing εκστρατείες. Αυτή είναι ίσως η χειρότερη περίοδος που έχει διανύσει η τεχνολογία της Denuvo και πλέον γεννάται το ερώτημα αν η χρήση του εν λόγω DRM έχει νόημα, όταν αυτό δεν μπορεί να προστατέψει τα παιχνίδια από την πειρατεία ούτε για 24 ώρες.