ESRB: “Τα lootboxes δεν είναι τζόγος”

Σύμφωνα με τον επίσημο οργανισμό ηλικιακής ταξινόμησης
12 Οκτωβρίου 2017 14:18
ESRB: “Τα lootboxes δεν είναι τζόγος”

Τον τελευταίο καιρό η συζήτηση σχετικά με τα loot boxes και τα microtransactions έχει φουντώσει για τα καλά, με πολλές μεγάλες κυκλοφορίες όπως είναι το Middle-earth: Shadow of War και το Star Wars Battlefront II να κυριαρχούν στις διαδικτυακές συζητήσεις. Το Entertainment Software Rating Board κλήθηκε να πάρει θέση πάνω στο αν τα lootboxes είναι τελικά τζόγος ή όχι. Η απάντηση του επίσημου οργανισμού ηλικιακής ταξινόμησης για την Αμερική μάλλον δεν θα ικανοποιήσει τους περισσότερους gamers που έχουν ταχθεί φανατικά κατά της νέας αυτής μόδας.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Kotaku ένας επίσημος αντιπρόσωπος του ESRB δήλωσε:

Το ESRB δεν θεωρεί ότι τα loot boxes είναι τυχερά παιχνίδια. Ενώ υπάρχει ο παράγοντας της τύχης σε αυτούς τους μηχανισμούς, ο παίκτης είναι πάντα εγγυημένο ότι θα λάβει περιεχόμενο εντός του παιχνιδιού (ακόμα και αν ο παίκτης δυστυχώς λαμβάνει κάτι που δεν θέλει). Το εκλαμβάνουμε αυτό ως μια παρόμοια αρχή με τα παιχνίδια συλλογής καρτών: Μερικές φορές θα ανοίξετε ένα πακέτο και θα πάρετε μια ολοκαίνουργια κάρτα που είχατε βάλει στο μάτι εδώ και καιρό. Αλλά άλλες φορές θα καταλήξετε με ένα πακέτο καρτών που έχετε ήδη.

Η υπηρεσία θεωρεί πραγματικό τζόγο μόνο ότι μπορεί να αποφέρει πραγματικά χρήματα πίσω στους παίκτες και έχει μάλιστα ειδική επισήμανση για παιχνίδια που τυχόν περιλαμβάνουν κάτι τέτοιο. Από την άλλη τα loot boxes θεωρούνται ‘εξομοίωση τζόγου’ αφού οι παίκτες δεν έχουν τη δυνατότητα να βγάλουν χρήματα από αυτά. Σε περίπτωση που ένα παιχνίδι λάβει την επισήμανση ‘Real Gambling’ του ESRB, τότε θα θεωρηθεί ως ‘Adults Only’ προϊόν και όχι ως ‘M for Mature’. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να μην πωλείται στα περισσότερα καταστήματα και θα ήταν τεράστιο πλήγμα για τους publishers.

Τα loot boxes και microtransactions κάνουν ολοένα και πιο έντονη την παρουσία τους σε μεγάλες AAA κυκλοφορίες που κοστίζουν $60 και όπως φαίνεται το ESRB δεν είναι αυτό που θα πατήσει το φρένο τελικά.