Θα καταργηθούν τα in-game νομίσματα στην Ευρώπη; Η Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών έκανε καταγγελία!
Η Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών (BEUC), μαζί με 22 συνεργαζόμενες ομάδες από 17 χώρες, κατέθεσε επίσημη καταγγελία κατά πολλών μεγάλων εταιρειών βιντεοπαιχνιδιών, συμπεριλαμβανομένων των Activision Blizzard, Electronic Arts, Epic Games και Ubisoft. Ο λόγος; Η BEUC ισχυρίζεται ότι οι εταιρείες αυτές χρησιμοποιούν τα επί πληρωμή in-game νομίσματα για να χειραγωγήσουν και να παραπλανήσουν τους καταναλωτές σχετικά με το πραγματικό κόστος των ψηφιακών αγορών εντός των παιχνιδιών τους. Η καταγγελία, η οποία υποβλήθηκε στις αρχές που είναι αρμόδιες για την επιβολή της νομοθεσίας της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών, καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει μέτρα κατά αυτών των πρακτικών.
Σύμφωνα με την BEUC, οι εταιρείες βιντεοπαιχνιδιών έχουν υιοθετήσει όλο και περισσότερο επιχειρηματικά μοντέλα που βασίζονται στην αγορά in-game αντικειμένων με τη χρήση in-game currencies, όπως ας πούμε τα VC του NBA 2K, που αγοράζονται με πραγματικά χρήματα. Ο γενικός διευθυντής της BEUC, Agustín Reyna, υποστηρίζει ότι το μοντέλο αυτό «αποσυνδέει τους καταναλωτές από την πραγματική αξία» των δαπανών τους, καθιστώντας δύσκολο για τους παίκτες -ιδιαίτερα για τους νεότερους καταναλωτές με περιορισμένη οικονομική παιδεία- να κατανοήσουν πόσα πραγματικά ξοδεύουν για αντικείμενα εντός ενός παιχνιδιού.
Η καταγγελία επικεντρώνεται σε τέσσερα βασικά ζητήματα: την έλλειψη διαφάνειας σχετικά με το πραγματικό κόστος των αντικειμένων εντός των παιχνιδιών, τους παραπλανητικούς ισχυρισμούς ότι οι καταναλωτές προτιμούν τα εικονικά νομίσματα από τα πραγματικά χρήματα, τους καταχρηστικούς όρους που ωφελούν της εταιρείες και την αυξημένη ευπάθεια των παιδιών σε αυτές τις τακτικές. Η BEUC υποστηρίζει ότι οι πρακτικές αυτές παραβιάζουν διάφορους νόμους της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών, συμπεριλαμβανομένων των οδηγιών για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και τα δικαιώματα των καταναλωτών.
Επιπλέον, η BEUC ανησυχεί ότι η κατάχρηση των εικονικών νομισμάτων επεκτείνεται πέρα από τα παιχνίδια, διεισδύοντας σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το TikTok και το Twitch, καθώς και σε διαδικτυακές αγορές όπως το Amazon. Σε σχετική έκθεση, το Νορβηγικό Συμβούλιο Καταναλωτών υπογράμμισε την ύπουλη φύση των premium πακέτων νομισμάτων, όπως στο Fortnite, όπου οι παίκτες μένουν με άχρηστα υπόλοιπα νομισμάτων εκτός αν αγοράσουν ακόμη περισσότερα στη συνέχεια.
Βέβαια, η Video Games Europe, ένας εμπορικός οργανισμός που εκπροσωπεί τη βιομηχανία παιχνιδιών, υπερασπίστηκε τη χρήση των in-game currencies, δηλώνοντας ότι τα μέλη της συμμορφώνονται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τους καταναλωτές και ότι παρέχονται σαφείς πληροφορίες σχετικά με τη χρήση τους. Ο οργανισμός τόνισε ότι οι αγορές εντός των videogames είναι εθελοντικές, επιτρέποντας συχνά στους παίκτες να δοκιμάσουν δωρεάν παιχνίδια πριν δεσμευτούν για αγορές. Ωστόσο, η BEUC επιμένει ότι το ισχύον σύστημα εκμεταλλεύεται τους καταναλωτές και πρέπει να μεταρρυθμιστεί ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η δικαιοσύνη, ιδίως για τους νέους παίκτες.
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την δράση της BEUC που κατονομάζει παιχνίδια όπως τα Fortnite, EA Sports FC 24, Minecraft και Clash of Clans, πατώντας εδώ.
Ακολουθήστε το Unboxholics.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για τεχνολογία, videogames, ταινίες και σειρές. Ακολουθήστε το Unboxholics.com σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify και TikTok.